Gradovi

Garone: Volim toplu i intimnu atmosferu Kustendorfa

MOKRA GORA – Italijanski reditelj Mateo Garone, čiji će film “Priča nad pričama” večeras otvoriti 9. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf”, po dolasku u Drvengrad izrazio je zadovoljstvo što je drugi put na festivalu čiju atmosferu veoma voli.

“Atmosfera ovde je vrlo intimna, topla i vrlo sam srećan što sam ponovo ovde”, istakao je Garone.

Na otvaranju 9. “Kustendorfa” biće prikazan Garoneov novi film “Priča nad pričama”, baziran na prvoj knjizi bajki ikad napisanoj u Evropi, iz 17. veka, autora Đanbatiste Bazilea.

On je objasnio da su bajke vrlo mračne i nisu namenjene deci, jer se u 17. veku nije pravila razlika između dece i odraslih, dodajući da film “Priča nad pričama” nije mnogo drugačiji od njegovoh prethodnih ostvarenja, iako na prvi pogled tako izgleda.

“Priča nad pričama” je prvi Garoneov film na engleskom jeziku.

“Bazile je iz 17. veka i vrlo je šekspirovski, pa sam mislio da bi engleski bio pogodan. Dijalog čini svega 10 procenata filma, te jezik zapravo i nije toliko bitan, pa sam mislio da bi film bio iskren i na engleskom”, objasnio je reditelj poznat po ostvarenjima “Gomora” i “Rijaliti”.

On je dodao i da je Bazile knjigu pisao na napolitanskom dijalektu, tako da je, snimivši film na engleskom, želeo da predstavi tog velikog genija ostatku sveta.

Garone je rekao da se u Bazileovoj knjizi prvi put pojavljuju bajke koje svi znaju preko braće Grim.

“Niko ne zna Bazilea, a svi znaju braću Grim. Imao sam sreće da dođem do takvog remek dela literature koje niko ne zna”, naglasio je italijanski režiser.

Najveći problem mu je bio kako da od 50 bajki odabere tri, a isti problem je imao kada je birao priče za “Gomoru”.

“Odabrao sam da ispričam priče iz ugla žena, iako su scenario pisala tri muškarca. Još uvek žalim što nisam mogao da predstavim i druge priče”, kazao je Garone, dodavši da je glumice birao po talentu i fizičkoj pojavi, inspirisan Gojinim slikama.

On je rekao i da je akcenat stavio na emocije i poručio publici da ne pokušava da razume film već da ga oseti.

Garone će nakon projekcije svog filma održati radionicu za studente i mlade autore koje će, kako je rekao, savetovati da budu osobeni u svom stvaralštvo, da ne kopiraju druge i u svoj rad unesu emocije.

Foto Tanjug, R. Prelić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh