• Društvo

  Гаси се половина Радоициних медија, крах медијске реформе?

  tv

   

  Три од осам медија која је прошле године купио крушевачки бизнисмен Радоица Милосављевић престала су са радом, док четврти вероватно чека иста судбина. Разлози за проблеме Центра за информисање Нови Кнежевац, Телевизије Пожега и Радио телевизија Брус и Крагујевац су исти – власник није испоштовао купопродајни уговор.

  Уговор о приватизацији обавезује купца да минимум две године исплаћује зараде запосленима, улаже у основна средства купљеног медија, као и да најмање пет година обавља информативну делатност. Сваку од ових уговорних обавеза Милосављевић је у случају четири медија прекршио.

  Центар за информисање Нови Кнежевац који је информисао на мађарском језику и у оквиру ког су пословале Новокнежевачке новине и кабловски ТВ канал угашен је крајем прошле године. Милосављевић се у свом медију никада није појавио, а свих седморо запослених је узело отпремнине пре приватизације.

  РТВ Брус који је Милосављевић такође преузео без људи угашен је почетком маја. Четворо радника које је ангажовао крајем прошле године напустило је ову медијску кућу у априлу јер за пет месеци рада нису били плаћени. Горан Минић који је после приватизације постављен за в.д. директора рекао је УНС-у да је из истог разлога поднео оставку.

  – Нови власник није измирио обавезе ни према радницима, ни према држави. Предузеће је пуно дугова. Разговарао сам са њим, рекао ми је да ће све да среди, али никакве помоћи није било – додао је Минић.

  ТВ Пожега од 1. септембра престаје да емитује програм. Како је УНС-у рекла директорка Снежана Драгојловић, запослени нису успели да ступе у контакт са Милосављевићем иако ће му 18. септембра, два месеца након што су примили последњу плату, држава блокирати рачун због неплаћених доприноса.

  Због непоштовања уговора од стране купца, Синдикат Независност Радио телевизије Крагујевац тврди да их готово извесно очекује раскид приватизације.

  Шта ће држава да уради са медијима након евентуалног раскида уговора – у надлежном министарству УНС није добио одговор.

  Осим потврде да кршење уговорних обавеза за последицу има раскид приватизанице, УНС из Министарства привреде није могао да добије друге информације. Рекли су да новинарска питања морамо у писаној форми да поштом доставимо Министарству и да не могу одговорити ни на мејл.

  Радоица Милосављевић јавио се на УНС-ов телефонски позив. Прекинуо је везу када је чуо ко га зове.

  Извор: УНС, Комшијске новости

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com