• Gradovi

  Gastarbajteri iz EU poslali kući 29,3 milijarde evra u 2014.

  BRISEL – Rezidenti zemalja Evropske unije poslali su prošle godine u zemlje koje nisu članice tog bloka 29,3 milijarde evra u odnosu na 28,7 milijardi iz 2013, saopštio je Evropski zavod za statistiku Evrostat.

  Priliv novca u EU je istovremeno iznosio 11 milijardi evra, pa je zabeležen negativan bilans od 18,3 milijarde evra u segmentu ličnih transfera između EU i ostatka sveta, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evrostata.

  Najveći deo ličnih transfera sastoji se od novca kog emigracija šalje u domovinu.

  Najveći suficit u ličnim transferima je prošle godine imala Portugalija (3,6 milijardi evra), a najveći deficit Francuska (8,9 milijardi).

  Iza Portugalije, najveći suficit ostvarile su Poljska (2,6 milijardi evra), Rumunija (1,5 milijardi), Litvanija (912 miliona) i Bugarska (821 milion).

  Kada je reč o najvećem deficitu u ličnim transferima, na drugom mestu, posle Francuske, nalazi se Italija sa minusom od 4,5 milijardi evra, Britanija sa 4,4 milijarde i Nemačka 3,5 milijardi evra.

  Najveći odliv u vidu ličnih transfera imala je Francuska (9,4 milijarde evra), zatim Britanija (6,8 milijardi), Italija (6,5 milijardi) i Španija (5,9 milijardi), dok su, sa druge strane, najveće prilive zabeležile Portugalija (4,8 milijardi evra), Poljska (2,8 milijardi), Britanija (2,4 milijarde), Italija (2,1 milijardu) i Rumunija (2,0 milijardi).

  Od zemlja iz okruženja, Hrvatska je ostvarila suficit u ličnim transferima od 679 milijardi evra, pri čemu je priliv ličnih transakcija iznosio 870 miliona evra, a odliv 191 milion. Slovenija je zabeležila deficit u ličnim transferima od 13 miliona evra, od čega je odliv novca iz zemlje iznosio 43 miliona evra, a priliv 30 miliona.

  freeimages.com, pipp

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com