• BG

  ГАЖЕЊЕ ПРАВА КОНКУРЕНЦИЈЕ: УНС И МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ УСПЕЛИ ДА ОБЕЗБЕДЕ НЕОГРАНИЧЕНУ ДРЖАВНУ ПОМОЋ МЕДИЈСКИМ ТАЈКУНИМА

  Новинарска удружења упозоравају да се тиме отвара простор за легализацију сливања државног новца у џепове власника тзв. „страначких“ телевизија.

  Владина Комисија за доделу државне помоћи одобрила је Министарству културе и информисања да додатно помогне телевизије у Србији.

  Уочи расписивања конкурса, на коме ће ових дана бити 263 милиона динара државног новца, новинарска удружења упозоравају да се тиме, пред почетак изборне кампање, ствара амбијент за легализацију сливања државног новца у џепове власника тзв. „страначких“ телевизија.

  Две године од тзв. изласка државе из медија, из буџета се и даље помажу гласила – али сада и приватна.

  У очи пада око 390 хиљада евра јавног новца, који се преко конкурса за пројектно финансирање, слио у медије у власништву Радоице Милосављевића, који је за две године затворио бар три од од осам медија које је приватизовао.

  И у Нишу је 2015-е 86 одсто фонда отишло у руке медија, које је Савет за борбу против корупције означио као блиске властима.

  „Велики проблем је што пројекти који су подржани немају никакве механизме евалуације.

  И оно што смо ми нашли из мониторинга из претходне године јесте у ствари да је садржај који су грађани добили за своје паре уствари ништа није друго него једна обична партијска пропаганда“, наводи Зоран Гавриловић, Биро за друштвена истраживања.

  Република ове године мења правила, али само када је у питању телевизија.

  Овај медиј је из категорије државне помоћи мале вредности, прогуран у категорију оних према којима држава сме да буде шире руке.

  Наиме, Комисија за доделу државне помоћи се приклонила ставу Министарства, да телевизије помиње члан 87 уредбе, који дозвољава државну помоћ за продукцију филма, а тек узгредно помиње исту могућност за производњу ТВ програма.

  „Ми смо само тражили да се по прописима који важе, а важе од 2014. године, пронађе могућност да медији добију више од противвредности 180.000 евра у року од три године, колико је прописано, ако се правила де минимис односе на медије.

  Зашто смо издвојили ТВ?

  Зато што уредба о контроли државне помоћи има ту могућност само за телевизије“, објашњава државни секретар Министарства информисања Нино Брајовић.

  Асоцијација медија протестује због најављеног протежирања телевизије, док Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине сумњају да ће се овај изузетак искористити да би се „већина новца доделила медијским кућама блиским властима у контексту предизборне кампање“.

  „У тим изборима телевизије су најјаче средство којим ће се користити Александар Вучић.

  Александар Вучић контролише највећи број телевизија, али неке не контролише.

  Он ће учинити све да умањи њихову могућност наступања у изборној кампањи.

  Односно, казниће их финансијски, а то је довољно већ да вас добро дисциплинује“, каже новинар Слободан Ступар.

  Прва расподела новца по новом тумачењу следи након фебруарског конкурса, на коме ће телевизије, само од републике, моћи да добију и по пет милиона динара. Оне које буду одабране.

  Извор: rs.n1info.com

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com