• Zdravlje

  Gde ima najviše zaraženih HIV virusom

  hiv, sidaFoto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) iznose podatak o 142.000 novih slučajeva, što je najveći broj otkad je bolest osamdesetih godina prošlog veka evidentirana na kontinentu.

  Samo u Rusiji je 60 odsto ili 85.000 dijagnostifikovanih zaraza HIV virusom, a u 28 zemalja članica EU i tri države evropskog ekonomskog prostora – Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj – 21 odsto.

  Za povećanje zaraženih HIV-om u zemljama Istočne Evrope odgovoran je prenos virusa među heteroseksualnim ljudima i zaraza kod zavisnika od droga putem inficirane injekcije.

  U zemljama članicama EU i ostatku Zapadne Evrope dominanatan način prenošenja HIV-a jeste putem seksualnih odnosa među muškarcima.

  Tendencija smanjenja broja inficiranih zabeležena je u zemljama Zapadne Evrope.

  Kako se navodi u izvještaju, 31 odsto zaraženih rođeno je izvan zemalja u kojima im je infekcija dijagnostifikovana.

  Taj procenat najveći je u najbogatijim zemljama na severu Evrope – Islandu, Švedskoj, Luksemburgu, Norveškoj i Irskoj.

  Podaci pokazuju da je broj migranata zaraženih HIV-om koji stižu u Evropu u poslednjih deset godina „pao“ za 41 odsto, a evropske zemlje vrlo uspešno sprečavaju širenje zaraze na vlastitoj teritoriji.

  Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com