Gradovi

„Gde još niste bili?“ – otvoren 38. Međunarodni sajam turizma

BEOGRAD – Međunarodni sajam turizma, 38. po redu, pod sloganom „Gde još niste bili?“ biće otvoren danas na Beogradskom sajmu, a ove godine okupiće rekordan broj učesnika i izglagača.

Slovenije je zemlja partner ovogodišnje manifestacije, koja će trajati do 21. februara, a na sajmu će biti 55 zemalja učesnica i 1.153 izlagača.

Vraćamo turizam na ekonomsku i privrednu mapu Srbije, poručio je uoči otvaranja manifestacije potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Lajić je, u izjavi Tanjugu, istakao da je značajno što premijer Aleksandar Vučić otvara Sajam.

„To ranije nije bio slučaj i to govori o značaju koji ova vlada daje turizmu. Vraćamo turizam na ekonomsku i privrednu mapu Srbije“, poručio je Ljajić.

On je rekao i da očekuje da će na Sajmu turizma biti oboreno nekoliko rekorda.

„Neke rekorde smo već oborili, jer će učestvovati 55 zemalja i 1.150 učesnika. Očekujemo obaranje rekorda i kada je reč o ukupnom broju posetilaca, jer je prošle godine bilo njih oko 70.000, a ove godine očekujemo bar 75.000“, rekao je Ljajić dodajući da očekuje prisustvo i oko 100 novinara uglavnom iz regiona.

Prema njegovim rečima, Sajam je idealna prilika da se Srbija predstavi u najboljem svetlu, budući da je reč o jednom od najvećih sajmova u jugoistočnoj Evropi, dok je u čitavoj Evropi u prvih sedam po obimu, kapacitetima i broju izlagača.

„Verujem da će to biće prilika da se naprave brojni ugovori i aranžmani. U tom smislu, ovaj sajam je sličan berlinskom, miks poslovnog i potrošačkog. Tu će i naših 110 lokalnih samouprava imati priliku da predstave turističku ponudu“, rekao je Ljajić.

On je izrazio nadu da će Sajam turizma biti prekretnica kad govorimo o daljem rastu turističkog prometa.

I iz Turističke organizacije Srbije očekuju da će ovogodišnja manifestacija prevazići sve dosadašnje rekorde budući da se očekuje najveći broj izlagača, učcesnicka i posetilaca do sada.

V.d. direktora Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović rekla je da će TOS imati centralni štand u hali 4 na gde će posetiocima biti predstavljene sve prirodne lepote Srbije.

„Ove godine na prvom mestu predstavićemo Dunav, reke i jezera, kao našu glavnu temu za ovu godinu. Pored toga, predstavićemo i sve one izuzetne znamenitosti koje Srbija ima- kratki odmori u gradovima, planine, jezera, banje, gastronomska ponuda i sve one stvari koje su za Srbiju od izuzetnog značaja“, rekla je Labović.

Labović je rekla da će biti obeleženo i 160 godina od rođenja Nikole Tesle „Teslinim kutkom“ na štandu TOS-a, gde će posetioci imati mogućnost da vide prezentaciju svih njegovih izuma.

Uzimajući u obzir činjenicu da je prošle godine prvi put zabeležen porast domaćih turista koji su odmor provodili u zemlji, potrudili smo se i da unapredimo ponudu i damo im predlog gde mogu i ove godine da provedu odmor u zemlji, rekla je Labović.

Labović je dodala da je u saradnji sa JP „Pošta Srbije“ omogućeno posetiocima ne samo da dobiju informacije o vaučerima, već i da podnesu zahteve, ukoliko sa sobom ponesu svu potrebnu dokumentaciju.

Pored Sajma turizma, od 18. do 21. februara biće održani i 7. Sajam vina Beowinw, 12. Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo Horeca, kao i 12. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“, na oko 15.000 kvadrata izložbenog prostora, u halama 1, 1a, 2, 3 i 4 Beogradskog sajma.

Foto Tanjug, R. Prelić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh