Gradovi

Gej ikone godine su Helena Vuković i Slaven Došlo

BEOGRAD – Za gej ikone u 2015. godini, portal GayEćo proglasio je majora Vojske Srbije u penziji i trans aktivistkinju Helenu Vuković i glumca Slavena Došla, dok je titulu najvećeg homofoba „zaradio“ reditelj Jug Radivojević.

Najviše napora na poboljšanju položaja trans populacije svakako je dala Vuković, koja je i jedna od organizatorki prvog trans festivala „Transfrontal“ i prvog „Ponosa trans osoba“ koji su održani prošle godine, piše u saopštenju Gej lezbijskog info centra.

Kako se navodi, glumac Došlo je titulu gej ikone zaslužio ulogom u filmu „Pored mene“ reditelja Stevana Filipovića, prvom domaćem filmu koji prikazuje gej poljubac između dva muškarca srednjoškolca.

Došlo u tom ostvarenju glumi Lazara, gej srednjoškolca koga su drugovi brutalno maltretirali, pa je zbog toga promenio školu i počeo da trenira boks kako bi se odbranio.

„Neslavnu titulu najvećeg homofoba za 2015. godinu dobio je reditelj Jug Radivojević zbog homofobične cenzure mjuzikla ‘Mamma mia!’ pozorišta na Terazijama iz kojeg su izbačeni gej momenti, koji su nakon reakcije Gej lezbejskog info centra navodno vraćani“, piše u saopštenju.

Kako se podseća, javni servis LGBT Srbije „GayEćo“ svake godine bira osobe koje su svojim javnim zalaganjem doprinele poboljšanju položaja LGBT populacije u Srbiji i proglašava ih gej ikonama godine.

Foto Tanjug/S.Ilić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh