Novosti online

Генерал Ђукић изручен Хрватској

Црна Гора је данас из екстрадиционог притвора изручила Хрватској српског генерала у пензији и држављанина Србије Борислава Ђокића, саопштио је Веритас.

Генерала Ђукића је 18. јула прошле године ухапсила црногорска полиција на аеродрому Тиват приликом повратка за Београд по хрватској потерници због наводног ратног злочина над цивилима почињеног у рату деведесетих година прошлог века.

Генерал Ђукић је оптужницом из 1995.оптужен за рушење бране на Перучи, а истом су још обухваћени: генерал Ратко Младић, комадант 9. книнског корпуса ЈНА, сада покојни генерал Миле Новаковић, комадант Српске војске Крајине (СВК) и мајор Милан Корица, комадант свих пограничних јединица милиције РСК.

Оптуженима је 1993. одређен притвор те за њима расписана потерница на основу које је и ухапшен.

Убрзо по хапшењу, 12. августа, Хрватска је отворила нову истрагу против генерала Ђукића, те Јована Грубића, Милорада Радића, Драгана Харамбашића, Петра Андрића, Владимира Давидовића, Илије Пријића и Слободана Вујка због кривичног дела против цивилног становништва почињеног такође у рату деведесетих на подручју Северне Далмације и на основу ње 19. августа 2015. доставила Црној Гори допунску молбу за његово изручење.

Неколико дана касније, 28. августа исте године, Црној Гори је достављена и молба за изручење Србије од 26. августа 2015. којом је затражено изручење генерала Ђукића, због вођења кривичног поступка због кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва.

Правоснажним решењем Вишег суда у Подгорици од 6. новембра 2015. утврђено је да су испуњене законске претпоставке за изручење генерала Ђукића и у Хрватску и у Србију, на основу којег је министер правде Црне Горе, Зоран Пажин, одлучио да га изручи Хрватској.

Генерал Ђукић је пети ухапшени Србин на подручју Црне Горе по потерницама које је расписала Хрватска за ратне злочине.

Иначе, према подацима Веритаса на основу међународних потерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света су до сада ухапшена 154 Србина, од којих је 51 екстрадиран у Хрватску.

Од екстрадираних до сада је против 19-ице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору. Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске.

Протест због изручења генерала Ђукића Хрватској

Клуб генерала и адмирала Србије најоштрије протестује због одлуке црногорских власти да држављанина Србије, генерала у пензији Борислава Ђукића, изручи Хрватској и то, како се наводи, без права жалбе. У протесту доствљеном медијима, Клуб генерала и адмирала Србије затражио је од државних органа да предузму све што могу да заштите генерала Ђукића и друге грађане Србије од неоправданог и политички мотивисаног прогона.

Писмо са тим захтвом генерали и адмирали су упутили Председнику Србије, председнику владе Србије, Министру одбране, Министру правде Министру спољних послова, Начелнику ГШ Војске Србије, амбасадору Републике Црне Горе у Београду. Они подсећају да је генерал Ђукић ухапшен 18. јуна прошле године у Црној Гори, а по тајној потерници Хрватске, те да су српске власти на њихову препоруке тражиле да он буде изручен Србији.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh