Gradovi

Generali Diković i Di Marko: Dobra saradnja VS i NATO

BEOGRAD – Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u Beogradu sa načelnikom štaba Komande Združenih snaga NATO iz Napulja, general-potpukovnikom Leonardom di Markom.

Generali Diković i Di Marko ocenili su da je saradnja Vojske Srbije i Združenih snaga NATO Napulj dobra, što potvrđuje i angažovanje jednog pripadnika Vojske Srbije na partnerskoj štabnoj poziciji za Koncept operativnih sposobnosti.

Na sastanku je istaknuto da je u novom ciklusu angažovanja Srbije u Konceptu operativnih sposobnosti deklarisana jedna inžinjerijska četa, kao i da su sve jedinice Vojske Srbije deklarisane u prvom ciklusu angažovanja u tom konceptu ocenjene kao borbeno spremne i osposobljene za izvršavanje zadataka u zoni multinacionalnih operacija pod mandatom UN i EU.

Razgovarajući o bezbednosnoj situaciji u regionu, generali Diković i Di Marko su saglasni da je za suprotstavljanje bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama, i očuvanje bezbednosti neophodna saradnja bezbednosnih institucija svih država u regionu.

General Diković je rekao da Vojska Srbije i KFOR imaju veoma dobru saradnju, a posebno je naglasio značaj i odgovornost KFOR-a za bezbednost na Kosovu i Metohiji.

General Di Marko je juče prisustvovao svečanoj primopredaji dužnosti šefa NATO vojne kancelarije za vezu, a danas će, na poziv Vojne akademije, održati predavanje slušaocima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Generalštabnog usavršavanja, na temu „NATO Saveznička komanda Združenih snaga Napulj – aktuelne operacije i izazovi budućnosti“.

Foto Tanjug, video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh