• Gradovi

  Georgijeva: Moja trka za genseka UN nije izbor, neophodna je

  SOFIJA – Najnovija kandidatkinja za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Kristalina Georgieva izjavila je danas da moža jeste „kasnije ušla u trku“, ali tvrdi da ima snažne kvalifikacije da postane prva žena na čelu UN.

  Prema oceni AFP, ta 63-godišnja bugarska ekonomistkinja, koja je od 2014. godine obavljala funkciju komesarke EU za budžet i ljudske resurse, uzdrmala je nadmetanje za naslednika Ban Ki Muna koji se povlači krajem ove godine nakon dva petogodišnja mandata.

  Georgijeva će se u ponedeljak pojaviti pred Generalnom skupštinom UN kako bi dva sata odgovarala na pitanja zemalja članica, u pokušaju da ubedi svetske diplomate da je spremna koliko i neki od drugih kandidata koji mesecima učestvuju u trci za generalnog sekretara UN.

  „Nadam se da će mi biti suđeno po zaslugama, a ne po trajanju kampanje. Moj kasniji ulazak u trku nije bio izbor, već neophodnost. Bugarska vlada me je pozvala da uđem u trku sada“, kazala je za AFP Georgieva, za koju francuska agencija navodi da je mesecima pominjana kao moguća kandidatkinja.

  Bugarska vlada je ove nedelje povukla podršku generalnoj sekretarki UNESKO-a Irini Bokovoj nakon što ona nije dobro prošla tokom neformalnih glasanja u Savetu bezbednosti UN.

  AFP tvrdi da Georgijevu smatraju snažnom kandidatkinjom zato što bi zadovoljila pozive da žena stane na čelo UN, kao i da bude izabran kandidat iz istočne Evrope, jedinog regiona koji do sada nije imao predstavnika na funkciji generalnog sekretara UN.

  „Važno je za svet da žena bude generalni sekretar“, rekla je Georgijeva i dodala da je 71-godišnjoj istoriji UN „samo polovina sveta“ bila predstavljena tokom mandata osmorice muškaraca.

  Nakon pet rundi glasanja vodi bivši portugalski premijer Antonio Gutereš ispred nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića. AFP podseća da u sredu nadmetanje ulazi na novu teritoriju pošto će pet stalnih članica Saveta bezbednosti – Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija i SAD – koristiti obojene kartice što će pokazati da li bi neko od deset kandidata mogao da se suoči sa vetom tokom formalnog glasanja koje se očekuje narednih nedelja.

  Agencija navodi da Georgieva ima podršku nemačke kancelarke Angele Merkel i drugih evropskih vlada, ali da je pitanje da li će je Rusija podržati.

  AP Photo/Virginia Mayo, File

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com