• BG

  Sazrevanje „klimatski pametnih ideja“

   

   

  Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju (GIZ) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisali su sporazum o saradnji kojim će uskladiti i koordinisati aktivnosti usmerene na borbu protiv klimatskih promena u Srbiji.

  U saopštenju tih organizacija se navodi da one od 2016. godine blisko saradjuju sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine u cilju privlačenja novih investicija u oblastima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

  „Sporazum predvidja proširenje naše saradnje i obuhvata komplementarne aktivnosti koje doprinose smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i omogućavaju prilagođavanje lokalnih zajednica u Srbiji kako bi postale otpornije na promene klime“, izjavila je zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nedera.

  Ona je dodala i da će jedna od prvih stvari koju treba uraditi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i GIZ-om jeste pružanje daljeg podsticaja sazrevanju „klimatski pametnih ideja“ u okviru Klimatskog inkubatora.

  Direktor GIZ-a u Srbiji Gerhard Zipel rekao je da je saradnja GIZ-a i UNDP-a prirodan i neophodan korak i dodao da će zajedničke aktivnosti u okviru najavljene saradnje „dalje jačati kapacitete (njihovih) partnera, lokalnih samouprava, u sprovedjenju projekata koji će doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte“.

  Klimatski inkubator oformljen je u maju 2018. u okviru projekta koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i UNDP-a.

  U okviru njega, 40 timova koji su imali najinovativnije ideje i projekte za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte i unapredjenje upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena dobijaju stručnu podršku i pomoć u pronalaženju izvora sufinansiranja, promociji i povezivanju sa drugim inovatorima.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com