• Gradovi

  Glasači širom Evrope nezadovoljni, ali podrška EU ostaje

  LONDON – Glasači Evropske unije u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Grčkoj smatraju da im zemlje idu u pogrešnom pravcu, ali još nema širih evropskih tendencija u pravcu britanskog primera i izlaska iz tog bloka, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete.

  Istraživanje, koje je elektronskim putem sproveo istraživački konzorcijum WIN/Galup nad skoro 15.000 ispitanika, pokazalo je da su glasači širom EU nezadovoljni, ali da podrška EU ostaje iznad 60 odsto u većini najvećih država članica, prenosi Rojters.

  Prema rezultatima ankete, 89 odsto glasača u Grčkoj smatra da njihova zemlja srlja u pogrešnom pravcu, dok isto to o svojoj zemlji misli i 82 odsto francuskih ispitanika, 79 odsto ispitanih italijanskih glasača i 62 odsto Nemaca koji su učestvovali u istraživanju.

  Iako je jasno da su glasači EU nezadovoljni, zabeležen je tek neznatni porast broja ljudi koji bi glasali za izlazak iz Unije – u 15 zemalja članica, uključujući Britaniju, sada je 36 odsto ispitanika za istupanje iz bloka, što je za tri odsto više nego u prethodnoj anketi.

  Pri tom, broj ispitanika koji bi želeli da im zemlja izađe iz EU nije u svim zemljama u porastu, pa je tako u Nemačkoj, Francuskoj i Belgiji procenat glasača koji su takvog mišljenja opao u odnosu na prošlu godinu.

  S druge strane, u Finskoj je podrška izlasku iz EU porasla sa 29 na 40 odsto, a u Grčkoj sa 38 na 46 odsto.

  Takođe, širom Evrope, 60 odsto ispitanika izrazilo je želju da u njihovim zemljama bude manje izbeglica i migranata.

  Foto Tanjug/video, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com