• Novosti online

  Gnevni što ih ne štite od napada pobunjenika, demonstranti u Kongu napali misiju UN


  Danas su u Beniju, gradu na istoku Konga koji je i epicentar epidemije ebole, mogli da se čuju rafali dok su policajci i pripadnici misije UN pokušavali da rasteraju masu koja je napala bazu svetske organizacije i spalila njena vozila.

  Meštani već nekoliko dana protestuju ispred sedišta misije UN (MONUSCO) zbog konstantnih napada pobunjenika iz Udruženih demokratskih snaga (ADF), a u tim nemirima poginula su dva civila i dva policajca.

  Posle noćašnjeg napada pobunjenika, jedan od lidera civilnog sektora rekao je da su gradjani upozorili vojsku kada su juče u centru Benija primetili sumnjivu aktivnost, ali da su vojnici došli prekasno.

  Demonstranti navode da MONUSCO treba da ode ako neće da štiti stanovništvo.

  „Čime smo ovo zaslužili, zar nemamo ista prava kao drugi gradjani Konga? Ubijaju nas, a MONUSCO je ovde da nas zaštiti. Neka idu kući. Nisu nam potrebni turisti u našoj zemlji“, rekao je demonstrant Kasereka Fundi.

  MONUSCO navodi da ne može jednostrano da deluje u regionu u kojem je aktivna vojska Konga i da ne može da učestvuje u njenim operacijama bez poziva.

  Nekoliko sati kasnije, predsednik Konga Feliks Čisekedi rekao je da je odlučio da dozvoli zajedničke operacije kongoanske vojske i snaga UN u Beniju.

  Pobunjenici iz ADF-a smatraju se krivim za ubistvo više od 1.500 ljudi u prethodnih pet godina na mineralima bogatom istoku Konga, gde su aktivne brojne pobunjeničke grupe.

  Beni je i epicentar akutne epidemije ebole na istoku Konga i Svetska zdravstvena organizacija upozorava da napadi pobunjenika znatno otežavaju rad na suzbijanju tog smrtonosnog virusa od kojeg je od avgusta 2018. umrlo više od 2.100 ljudi.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com