• Južna Srbija

  ГО  ДВЕРИ НИШ ПРОТИВ СВЕМОЋИ ЈАВНИХ  ИЗВРШИТЕЉА

  Након што је пре пет дана на седници Скуштине града, заказаној и вођеној  нерегуларно и са погрешно избројаним гласовима, владајућа већина противно вољи већине грађана Ниша, поклонила нишки Аеородром „Константин Велики“ , неправедно одузимање имовине грађанима Ниша наставља се , захваљујући превеликим овлашћењима јавних извршитеља.

  Трагедија Нишлијке, Слађане Стојилковић, инвалида  која је због дуга бившег супруга избачена са својим сином из стана, која је у поступку принудног извршења покушала да се полије бензином и запали, најпотресније говори о ситуацији у којој се у Србији налази готово 150.000 људи.

  ГО ДВери Ниш сматра да Закон о извршењу и обезбеђењу, у условима када не постоји институција личног банкрота у Србији, која би презадуженим људима омогућила да им се остави минимум егзистенције, омогућава јавним извршитељима, који су иначе приватни предузетници, да се на несрећи осиромашених људи енормно богате.

  Најтрагичнија извршења су она на непокретностима, сматрају Двери Ниш, при чему су најнезаштићенија трећа лица у извршењу која најчешће пропусте да искористе право приговора, као и приговор трећег лица, из чл. 398. Закона о извршењу и обезбеђењу.  Најтеже ситуације настају, што је  био случај и са несрећном суграђанком, када дође до злопупотребе средства обезбеђења из чл. 414. ЗИО или до исељења долази када се реализује заложно право на непокретности. Након пописивања ствари једини правни пут је парница трећег лица.

  ГО Двери Ниш упозорава да ће примена оваквог Закона, у условима наглог осиромашења хиљада људи, створити армију бескућника и унесрећених људи и породица. Посебно неправедна је и судбина радника пропалих предузећа којима држава дугује милионе а чије куће и станови због неплаћених рачуна јавним предузећима могу да постану предмет извршења.

   Рад јавних извршитеља још увек се, по постојећем закону, налази под контролом суда који дозвољава извршења, међутим, Двери Ниш упозоравају на намеру државе да, ускоро, новим законом омогући јавним извршитељима самостално одлучивање и доношење решења уместо суда.

  Неолиберални концепт по коме је материјална вредност изнад људског живота највећа је опасност по појединца и друштво, а Србија и њени грађани дубоко осећају његову погубност.

  ГО ДВери Ниш оштро се супротставља законским решењима која стварају свемоћ јавних извршитеља. Та неограничена моћ  производи огромну беду економски уништених грађана, а у џеповима извршитеља остаје стотине хиљада евра на месечном нивоу.

  Новообогаћена политичка и финансијска елита  у држави осиромашених грађана без средње класе ће се на овај начин убрзо наћи пред очајем хиљада људи и породица који неће имати више шта да изгубе.

  Само системска решења, попут Закона о личном банкроту , а која постоје у свим земљама у окружењу, која ће штитити поштене а финансијски упропашћене појединце, и промена неолибералног хуманистичким концептом владавине Србијом могу да спрече страховите друштвене сударе обогаћених са појединцима који су изгубили све осим голог живота.

  ГО Двери Ниш пружa суграђанима бесплатну правну помоћ уторком и четвртком од 12 до 14 сати у канцеларији на другом спрату ТЦ „Калча“ локал D/111/1.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com