Novosti online

Godfri: SAD nastoje da podrže Srbiju u njenim razvojnim ciljevima

Ambasador SAD Entoni Godfri rekao je danas povodom 20 godina rada Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) u Srbiji da SAD nastoje da podržavaju Srbiju u njenim razvojnim ciljevima.

„Cilj Amerike je isti kao cilj Srbije. SAD nastoje da podrže Srbiju u njenim razvojnim ciljevima da postane članica EU i svi se fokusiramo na taj cilj“, rekao je Godfri za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Američki ambasador rekao je da je ponosan onim što je uradjeno poslednjih 20 godina, partnerstvom koje su imali i da Amerika pomaže Srbiji da se razvije u skladu sa razvojnim ciljevima koje je odabrala.

„Želimo da pomognemo partnerima da se razviju na demokratski i ekonomski prihvatljiv način. Veoma sam ponosan da USAID nije stranačka organizacija već ima podršku i republikanaca i demokrata. Naša misija, posebno u Srbiji, uglavnom je ostala ista, konstantna i ponosan sam na rezultate koje smo postigli u Srbiji“, istakao je ambasador SAD.

Istakao je da će USAID nastaviti da pomaže da Srbija nastavi da razvija sopstvene demokratske institucije a posebno u njenom ekonomskom razvoju.

„Želimo da Srbija postane konkurentna u regionu, da se razvija i u saradnji sa svojim partnerima želimo da unapredi napredak u zelenoj energiji. To je veoma važno administraciji predsednika (Džoa) Bajdena i zajednički cilj Srbije i SAD da postane članica EU“, poručio je Godfri.

Rekao je da je veoma ponosan na rezultate programa pod nazivom „revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju“, da su u tom projektu SAD investirale 200 miliona dolara, a ukupno za 20 godina 882 miliona dolara.

Ukazao je i na pomoć koji je USAID dala Srbiji u borbi protiv pandemije kovida-19, i da ta američka agencija i tu radi kroz partnerstvo sa Srbijom.

Godfri, koji uskoro odlazi iz Srbije, rekao je da je najveća stvar koju će poneti koliko je toplo dočekan, koliko je to divna zemlja kao i prijateljstva i ljude koje je upoznao.

Rekao je da je 2021. bila veoma naporna godina, čudna godina sa pandemijom i da su morali da se iznalaze novi načini rada da se unaprede trgovinski odnosi koji su procvetali.

„U Srbiji postoji dosta izazova sa kojima se trenutno suočava. Drago mi je da je EU otvorila nekoliko poglavlja i da će Srbija nastaviti na svom putu ka EU. Sledeća prepreka je dovršavanje pravosudne reforme, ide se ka referendumu što je veoma važno“, rekao je Godfri.

On je rekao i da SAD podržavaju regionalne ekonomske integracije, kao što je Otvoreni Balkan i ocenio da je „uzbudljivo vreme ispred nas“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh