Gradovi

Gojković: Srbija i danas teži da bude evropska država

TREPČA – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da Srbija danas teži da bude moderna evropska država, poštovana u svetu i da je zato važno da gradi prijateljstvo i sa evropskim državama, ali i sa drugim velikim zemljama, poput SAD, Rusije i Kine.

Gojković je, podsetivši na važnost Sretenja, sećanja na dan kad je počeo Prvi srpski ustanak i donet prvi moderni Ustav, rekla da Srbija treba da bude ponosna na svaki slavni segment svoje istorije i poručila da građani ne treba da se dele, već da zajedno grade modernu državu.

„Na današnji dan Srbija je donela Ustav kakav nisu imale ni mnoge druge uređenije države u to vreme i time pokazala potrebu da bude moderna evropska zemlja. I danas Srbija teži da bude moderna evropska zemlja i poštovana u svetu“, rekla je Gojković u Gornjoj Trepči, gde je prisustvovala otkrivanju spomen-obeležja Višnji, majci kneza Miloša Obrenovića.

Ona je rekla da je Srbija mala, ali ponosna zemlja, i da je zato važno da gradi prijateljstvo sa mnogima u svetu, i sa evropskim zemljama i sa SAD, Rusijom i Kinom.

Nakon otkrivanja spomen-obeležja, Gojković je rekla da se time odaje počast ženi, majci kneza Miloša, koji je pisao deo slavne istorije Srbije, kako ne bi bila zaboravljena, ali i svim drugim ženama u Srbiji.

Milica Baković iz naučnog odeljenja biblioteke u Čačku ukazala je da je ideja spomenika da bude u slavu svih majki koje su čuvala srpska ognjišta dok su, kako je rekla, na „balkanskoj vetrometini tutnjali ratovi“.

Ona je dodala da veruje da će i ovo spomen-obeležje biti prepoznato na kulturnoj mapi Srbije.

Otkrivanju spomen-obeležja, pored meštana Gornje Trepče, prisustvovao je i gradonačelnik Čačka i poslanici Skupštine Srbije.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh