Ekonomija

Горњи Милановац: Индустријска зона „Миловановића чаир“

Gornji Milanovac opstinaКроз Програм подршке развоју пословне инфраструктуре за 2017, у току је уређење и треће индустријске зоне у „граду привредних чуда“ који је, насупрот многим другим срединама, своје фабрике и одржао – каже за Новости  председник општине Горњи Милановац Дејан Kовачевић.

Најмлађа индустријска зона је добила назив „Миловановића чаир“ и у приградском насељу Велереч заузима површину од 12 хектара – уз Ибарску магистралу према Београду и речицу Деспотовицу, пет километара од центра града.

У њој већ раде успешне фирме „Спектар“, „С груп“, „Дам 93“, грађевинска предузећа „Свин“ и „Интерплет градња“…

Док није почело уређење инфраструктуре у новој зони, пре свега капацитета за одвод отпадних вода до система за њихово пречишћавање – а, Горњи Милановац је један од ретких градова у којем оно постоји већ деценијама – инвеститорима се баш и није журило да у њој граде погоне. Сада ће све бити другачије.Gornji Milanovac centar

– Пројектована вредност „Миловановића чаира“ је 28 милиона динара, а уређење канализације кошта око 12, при чему је Министарство привреде издвојило 60, а општина 40 одсто потребног износа. Рок за завршетак посла је 75 дана и колекторски систем из те зоне ће, осим Велеречи, на целокупну градску канализацију повезати још приградска насеља Сврачковци и део Невада. Прикључак је, иначе, предвиђен на главном сабирном центру, на десној обали Деспотовице – објашњава Kовачевић.

У Горњем Милановцу, подсетимо, већ деценијама постоје две индустријске зоне. У оној северној, између осталих, још раде делови модне конфекције „Рудник“, те фабрика посуђа „Металац“ и сада његов ФАД, док се јужна дичи „Тетра паком“, оним што је преостало од ПИK „Таково“, графичком индустријом „Типопластиком“, трговинским центрима..

Milanovac masine traktorСве гласније се говори и о још једној, четвртој индустријској зони у срцу Рудничко-таковског краја – на локалитету Срчаник: од Милановца ка Такову, близу Kоридора 11.

За њу се, потврђује председник општине, већ раде пројекти, припремају неопходни папири и затвара финансијска конструкција…

– Уверени смо у вишеструку корист од детаљног уређења зоне „Миловановића чаир“. Економски, биће створени инфраструктурни предуслови за даљи развој постојећих предузећа у њој и брзу градњу нових, што значи још много радних места. То ће, верујемо, допринети останку младих у завичају, те заустављању негативних демографских трендова у општини и региону. Еколошки, значајно ће бити смањено загађење од отпадних вода – закључује први човек Горњег Милановца Дејан Kовачевић.

– Чим овде буде завршена и предата на употребу нова индустријска зона, доводим једну профитабилну фабрику – најавио је пред грађанима, локалним властима и бројним новинарима председник Републике Србије Александар Вучић, приликом недавне посете Горњем Милановцу.

Извор: Вечерње новости

Фото: новостидана.рс

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh