• Regioni

  Горњи Милановац: Одлука о изради Плана детаљне регулације „Мост на реци Јасеници“

  Gornji_Milanovac_Opstinsko_vece_10072017_opstina_GM_02Горњи Милановац – Чланови Општинског већа донели су Закључак о утврђивању предлога Одлуке о изради Плана детаљне регулације „Мост на реци Јасеници“,  на државном путу ИИ А реда бр.152 и упутило га Скупштини на разматрање и усвајање. Према речима председника општине Горњи Милановац, Дејана Kовачевића, реконструкцијом пута Рудник – Топола указала се потреба за изградњом новог моста на реци Јасеници, како би пут имао бољу проходност и како би се вожња учинила безбеднијом.

  Једногласно су усвојене и тачке дневног реда у вези са Општинском управом – Правилник о изменама и допунама Правилника о организацији и систематизацији радних места у Општинској управи и Општинском правобранилаштву и Решење о давању сагласности на измене финансијског плана директног буџетског корисника – Општинска управа за 2017. годину – (друга измена).

  Вршилац дужности директора ЈKП „Горњи Милановац“ Иван Лазић, представио је Извештај о пословању ЈKП „Горњи Милановац“ за 2016. годину, који су већници једногласно усвојили.

  „ЈKП Горњи Милановац има више од 99 милиона динара потраживања од физичких лица, а укупно са потраживањима од правних лица та цифра је много већа и износи негде око 153 милиона динара. То су велика средства и сигурно ће се одразити на ликвидност овог предузећа. Ми смо у протеклом периоду суфинансирали неколико пројеката ЈKП, када је у питању изградња објеката инфраструктуре, било да је у питању нова канализациона мрежа или је у питању водовод ка Руднику, санација депоније Вујан, куповина возила и слично, што ЈKП из свог пословања није могло да финансира.

  Оно што јесте проблем, то је чињеница да смо имали финансијске извештаје, који нам сваке године говоре о добити јавног предузећа и да се на ту добит плаћа ПДВ, а са друге стране имамо огромна потраживања која су преко 45 одсто ненаплатива и просто се поставља питање што се та ненаплатива потраживања преносе из године у годину и зашто она нису на адекватан начин санирана у претходном периоду. Зашто су се уопште налазила у билансима ЈKП са једне стране, а са друге стране је на сва звона и кроз медије ишла прича да ЈKП послује профитабилно, да је то најбоље јавно предузеће у Србији и слично“, каже Kовачевић.

  Према његовим речима, у наредном периоду остаје да се утврди тачно стање, да се позову сви одговорни који су били од Надзорног одбора до бившег руководства ЈKП, да се види где су настали пропусти, како је могуће да се толико дугује и како је могуће да толико има ненаплативих потраживања.

  „Сви знамо да услуге које наплаћује ЈKП и дугови застаревају за годину дана и уколико се на адекватан начин и у року од годину дана не поднесу тужбе према тим корисницима који не плаћају своје обавезе, долази до тога да таква потраживања никада неће моћи да се наплате ни судским путем. Остаје нам да добијемо следећи извештај у коме ћемо тачно имати наведене мере које руководство планира да предузме како не би дозволили да ЈKП случајно доспе у неке проблеме. Општина Горњи Милановац ће и даље учествовати у суфинансирању пројеката које ради ЈKП и све оно што је у програму за 2017. годину ми ћемо као оснивач испунити“, рекао Kовачевић.Gornji Milanovac Opstinsko vece 10072017 opstina GM 01

  Већници су донели Решење о расподели средстава за суфинансирање пројеката из области јавног информисања на територији општине Горњи Милановац у 2017. години.

  Такође, усвојен је и Закључак о прихватању предлога Решења о укидању добра у општој употреби – некатегорисаног пута на к.п. бр.1384/2 KО Неваде и проглашењу добра у општој употреби на к.п.бр802/2 и 804/3 KО Неваде и Закључак о прихватању допуна Ценовника услуга и радова у Јавном предузећу за изградњу општине Горњи Милановац.

  Оба документа су упућена Скупштини општине на разматрање и усвајање.

  Општинско веће је, након образложења вршиоца дужности директора Установе „Спортско-рекреативни центар“ Предрага Марковића, усвојило Решење о давању сагласности на шестомесечни извештај о пословању Установе „Спортско-рекреативни центар“ Горњи Милановац за период 01.01.2017-01.06.2017. године.

  „Један леп пример рада је Установа „Спортско-рекреативни центар“, који је од ове године задужен за организацију рада базена. Да базен као јавно купалиште може бити профитабилна категорија добили смо потврду из извештаја где је за неких седам, осам дана рада базена у јуну месецу, остварен приход преко 800.000 динара, што нам указује да је дневни приход од улазница преко 100.000 динара. Морам да напоменем да смо у претходном периоду, у претходних неколико година, исти објекат базена давали у закуп и да смо као цену закупнине имали 100.000 динара за целу сезону. Зашто је неко одредио цену од 100.000 динара за целу купалишну сезону, то је наравно питање за раније руководство општине Горњи Милановац. Показали смо да, иако је ове године уложено 3,3 милиона динара у реконструкцију малог базена и филтер станице, смо добили сигурно најквалитетнију воду у овом делу Србије, јер смо ми једини и ушли у реконструкцију филтер посторојења и са таквим улагањима је базен исплатив. Очекујемо да ове године вратимо ту комплетну инвестицију од 3,3 милиона динара, а не заборавите да се та реконструкција ради једном у 20 година и да у наредених 20 година нећемо имати потребе ни за реконструкцијом малог базена, ни за реконструкцијом филтер станице – тако да се показује да једна јавна установа може домаћински да послује. У наредном периоду ћемо ући у пројекат енергетски ефикасне хале Бреза, вероватно са соларним панелима постављеним на крову хале, како би смањили свакодневне издатке за енергију. Доградњом Анекса хале Бреза, за који очекујемо да се заврши до краја ове године, то је улагање од скоро 39.000.000 динара од Министарства омладине и спорта, и да са тим добијемо једну функционалну халу која неће много коштати у енергетском смислу, а заузврат ће сви спортски клубови добити термине по знатно повољнијим и нижим ценама“, истакао је Kовачевић.

  Већници су дали сагласност и на Закључак о усвајању Записника Kомисије за утврђивање основа и висине накнаде штете настале услед уједа и напада паса луталица, са седнице Kомисије од 03.07.2017. године, Решење о увећању апропријације, Решење о промени апропријације и на Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве.

  Фото: Општина Горњи Милановац

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com