• Lokalne Novosti

  Горњи Милановац: Сеоски туризам велика развојна шанса

  Milanovac sela, novostidana.rs 2У југозападном делу Шумадије, окружена планинама Рудник, Маљен и Сувобор, налази се општина Горњи Милановац.

  У пределима рудничко-таковског краја, који нуде здраву средину, угодан амбијент, еколошку храну, активан одмор у пририоди, етнографске и друге културно-историјске вредности, крајем прошлог века започет је развој сеоског туризма, као организована сеоско-туристичка делатност.

  Рудничко-таковски крај има трагове богате, бурне и слојевите прошлости, где је културна баштина, са својим материјалним остацима, лоцирана у временском периоду од праисторије, преко обележја турског доба, до историјских места и догађајана чијим темељима се стварала модерна српска држава XИX и XX века.Milanovac sela, novostidana.rs

  Богатство чистим ваздухом, пространим шумским покривачем, специфично ваздушно струјање и висока јонизација ваздуха, учинили су да још 1922. године, Рудник буде проглашен ваздушном бањом што представља почетке развоја сеоског туризма на овим просторима.

  Данас се сеоским туризмом баве 83 категорисана домаћинства, са укупно 600 лежаја. Може се резервисати само преноћиште, исхрана, или пун пансион.

  Гости могу да уживају у тишини, чистом планинском ваздуху, дугим шетњама, вожњи бицикла, планинарењу, обиласку културно-историјских знаменитости, лову и риболову, као и у специјалитетима традиционалне српске кухиње.

  Сеоски туризам у овом крају је препознатљив у Србији, а природне лепоте учиниле су да израсте у снажну зелену оазу у срцу Србије, па није ни чудо да се туристичка тражња из године у годину све више усмерава према селима нашег краја.

  При одласку, а по ценама договореним са домаћинима, често је могуће понети за успомену неки аутентичан предмет народне радиности, чанак кајмака, качицу сира, флашу или балон ракије, чак и припремљену зимницу.

  Они који једном дођу у Милановачка села, поново им се враћају. Овде туристи долазе као гости, а одлазе као пријатељи!

  Извор: Туристичка организација општине Горњи Милановац

  фото: Љ.К.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com