Svet

Gospodin Stefan protiv albanske verske zajednice

Tu zajednicu je krajem prošle godine registrovao nadležni Sud 2 u Skoplju s obrazloženjem da se „ova verska zajednica u svom opisu izvora učenja razlikuje od opisa izvora učenja već registrovanog verskog subjekta Makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija“.

U saopštenju MPC-OA se navodi da odluka o registraciji Verske zajednice pravoslavnih Albanaca u Makedoniji nije validna i da je suprotna Zakonu o verskim zajednicama Makedonije.

Zbog registracije Verske zajednice pravoslavnih Albanaca ranije su protestovali neki makedonski stručnjaci za religiju, a postavljeno je odmah i pitanje „religiozne grupe“ Jovana Vraniškovskog, arhiepiskopa ohridskog Srpske pravoslavne crkve, koji već godinama pokušava da pod raznim nazivima registruje versku zajednicu pravoslavnih Srba u Makedoniji. Srpska pravoslavna crkva ne priznaje MPC i više puta najavljivani pregovori dve crkve o statusu MPC navodno se odlažu jer, prema nedavnim tvrdnjama makedonskih medija, SPC traži potpunu obustavu sudskog postupka koji se u Makedoniji vodi protiv Vraniškovskog.

Oglasili su se i makedonski Bektaši, islamsko versko bratstvo, čiji zahtev da budu registrovani kao verska zajednica je isti sud takođe odbio. MPC je na jučerašnje saopštenje isprovocirala izjava poglavara Islamske verske zajednice u Makedoniji Sulejmana Redžepija, koji je odobrio stav Suda 2 u Skoplju da Versku zajednicu pravoslavnih Albanaca treba registrovati i time, upozorava ga MPC, prekršio principe po kojima se dosad rukovodila Islamska verska zajednica u Makedoniji.

Makedonska pravoslavna crkva u svom saopštenju podseća da je prošle godine pozitivno odgovorila na zahtev „jedne pravoslavne žene iz Albanije, čiji su roditelji umrli i sahranjeni u Makedoniji, da im bude izvršen pomen na albanskom jeziku“ i da je objavila svoj stav da će u slučaju potrebe službe biti držane i na drugim jezicima pravoslavnih vernika. MPC, ali i komentatori verskih tema u makedonskim medijima, smatraju da su time bili otklonjeni razlozi za bilo kakvo nezadovoljstvo pravoslavnih vernika.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh