Gradovi

Gosti “Kustendorfa” posetili Andrićgrad

Gosti “Kustendorfa” posetili Andrićgrad

VIŠEGRAD – Gosti 9. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf” posetili su danas Andrićgrad, kulturno-turistički kompleks koji je u Višegradu izgradio reditelj Emir Kusturica.

Kusturica je goste i novinare, koji izveštavaju sa “Kustendorfa”, poveo i na vožnju brodom Drinom, a mogli su i da čuju sve o Andrićgradu, podignutom u Višegradu, pokraj mosta Mehmed paše Sokolovića.

Domaćin Andrićgrada Ljubomir Jelisijević proveo je goste gradom koji je, kako je objasnio, Kusturica podigao sa željom da se mlade generacije upoznaju sa 500 godina dugom istorijom srpskog naroda, posvetivši ga jedinom srpskom nobelovcu Ivi Andriću i idejama Mlade Bosne.

Jedinstven spoj različitih arhitekstonskih stilova, Andrićgrad obuhvata srpski konak – budući studentski dom, Andrićev instititut, koji je nedavno dodelio Veliku književnu nagradu Matiji Bećkoviću i Vladimiru Kecmanoviću, crkvu – replika manastira Visoki Dečani, Fakultet dramskih umetnosti koji će na jesen primiti prve studente, galeriju “Lubarda” u kojoj je danas otvorena izložba slika Marka Kusmuka.

Jelisijević je rekao da će uskoro biti završeno i pozorište “Lukijano Viskonti” sa jedinstvenom scenom prilagođenom izvođenju Kusturičine opere “Na Drini ćuprija”.

“Scena je konstrukcijski urađena kao bazen koji će tokom izvođenja opere biti napunjen vodom iz Drine, a iz nje će izroniti most”, otkrio je Jelisijević delić iz opere koja će se izvoditi samo u Andrićgradu.

On je istakao da tokom cele godine u Andrićgradu se održava bogat kulturni program, poseta je višestruko prevazišla njihova očekivanja, a leti je grad svakog dana pun. “Svi građani Višegrada vide dobrobit od Andrićgrada”, dodao je Jelisijević.

I most Mehmed paše Sokolovića je konačno otvoren za turiste.

“Rekonstrukcija je trajala veoma dugo pa smo se uplašili da će rekonstrukcija trajati koliko i gradnja, ali prevarili smo se”, rekao je Jelisijević.

U Andrićgradu turistima je na raspolaganju i poslastičarnica, pivnica, hotel, prodavnice, knjižara, sve što je jednom gradu neophodno, a Ivo Andrić je jedini nobelovac u svetu koji ima svoj grad.

Foto Tanjug, P. Prelić

Preview

SPOMENIK IVI ANDRICU

Slide

SPOMENIK PETRU PETROVICU NJEGOSU

Slide

SPOMENIK NIKOLI TESLI

Slide

BROD NA DRINI

Slide

POSETIOCI ANDRICGRADA

Slide

POSETIOCI ANDRICGRADA

Slide

POSETIOCI ANDRICGRADA

SPOMENIK IVI ANDRICU

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh