Gradovi

Gostovanje JDP u Zagrebu doprineće boljoj saradnji

BEOGRAD – Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) izvešće večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrabu Molijerovog „Uobraženog bolesnika“, a gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je važno da Beograd i Zagreb imaju bogatu kulturnu razmenu, jer će to doprineti boljoj saradnji naroda i država.

Vesić, koji tim povodom danas boravi u prestonici Hrvatske, je dodao da kultura treba da prednjači u uspostavljanju odnosa i probijanju granica na prostoru jugoistočne Evrope, prenosi Beoinfo.

„Za Beograd, koji nije samo najveći grad u ovom delu Evrope, već i metropola sa najbogatijom kulturnom scenom i sredina koja je uvek prva prihvatala sve nove kulturne trendove, veoma je važno da pokazuje svoja kulturna dostignuća širom regiona. Zato je večerašnja predstava u Zagrevu važna, jer to je prilika da pokažemo domete naše kulture“, rekao je Vesić.

Dodao je da beogradska pozorišta treba da gostuju ne samo u Zagrebu, već i u Ljubljani, Podgorici, Sarajevu, Skoplju, Sofiji ili Bukureštu i da naš grad treba da bude mesto u kome će svoja umetnička dostignuća da pokazuju umetnici iz čitave regije.

Vesić je istakao i da mu je posebno drago jer zato što su sve karte za gostovanje JDP u Zagrebu rasprodate, što pokazuje da se ceni kvalitet naših glumaca.

Tokom boravka u Zagrebu gradski menadžer imaće sastanke sa direktorkom Hrvatskom narodnog kazališta Dubravkom Vrgoč, ručak sa gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem i njegovim saradnicima, a susrešće se i sa mitropolitom zagrebačko – ljubljanskim vladikom Porfirijem koji će prisustvovati predstavi.

Vesić se posebno zahvalio direktorkama JDP Tamari Vučković i HNK, koje su obnovile odnose dva pozorišta, pa je beogradska publika prošle godine imala priliku da vidi Krležinog „Vučjaka” u izvođenju glumaca HNK, a danas će zagrebačka publika, posle 30 godina, na sceni HNK gledati Molijerovog „Uobraženog bolesnika” u izvođenju beogradskog JDP.

Foto Tanjug/video, ahriva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh