Gradovi

Govor mržnje i zloupotreba medija vode ka neželjenom nasilju

ZAGREB – Nakon što je Savet za elektronske medije Hrvatske zatražio hitno utvrđivanje činjenica i izjašnjavanje vlasnika u vezi sa do sada najeklatantnijim primerom govora mržnje u Hrvatskoj, Hrvatsko novinarsko društvo odlučno je osudilo postupak voditelja lokalne Z1 TV Marka Juriča u emisiji Markov trg.

HND je, saopštenjem koje je potpisao predsednik Saša Leković, pozvalo novinare i sve odgovorne u medijima, javnim i komercijalnim, da svoj posao obavljaju odgovorno, i da budu svesni svoje društvene moći, čija zloupotreba lako može dovesti do neželjenog nasilja.

Jurič, autor i voditelj emisije koju prenose i neke druge lokalne televizije u Hrvatskoj, a jedna, prema njegovim rečima, i u Australiji, već je drugi puta poručio svojim sugrađanima da uz oprez šetaju Cvjetnim trgom jer je u blizini pravoslavna crkva u kojoj „stoluju četnički vikari“, jer bi neki od njih mogao istrčati i u „svom maniru klanja izvesti krvavi pir“ na najlepšem zagrebačkom trgu.

Juric je predložio i da bi to mesto trebalo obeležiti tablama na kojima bi pisalo: „Pazi oštar četnik u blizini“.

„Smatramo da je u ovom slučaju reč o eklatantnom govoru mržnje i opasnoj provokaciji koja može imati posledice po bezbednost građana Zagreba i svih posetilaca tog grada, bez obzira na njihovo nacionalno poreklo i versku opredeljenost. Ovde nije reč o novinarskom radu, nije čak reč ni o šali, već o kranje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom istupu“, navodi se u saopštenju HND.

U tom društvu smatraju da bi svi medijski akteri u svakom trenutku morali imati na umu da je „tanka granica između verbalnog i stvarnog nasilja, i da širenje netolerancije, nacionalne i svake druge isključivosti u javnom prostoru, koje u manjoj ili većoj meri godinama u njemu egzistiraju, nisu nikakve video igrice niti kafanske rasprave“.

Nakon što je ovaj slučaj dospeo u medije promtno je reagovao i Savet za elektronske medije koji je na vanrednom sastanku pokrenuo hitnu proceduru utvrđivanja činjenica i najavio prijavu Tužilaštvu povodom slučaja Jurič.

„Videćemo šta će vlasnik reći, i, kako smo mi sami ne možemo ići dalje od toga, predaćemo ceo postupak Državnom tužilaštvu”, rekla je predsednica Saveta i direktorka Agencije za elektronske medije Mirjana Rakić.

Saopštenjem je juče reagovalo i Srpsko narodno veće, a njihovi predstavnici su za danas najavili konferenciju za novinare povodom ovog slučaja.

Osudivši Juričeve izjave SNV je saopštilo da je Jurič poznat kao osoba koja redovno promoviše netoleranciju prema Srbima i njihovim institucijama u Hrvatskoj.

„Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i čitavim nizom zakona RH, Jurič iz sedmice u sedmicu neometano koristi sve radikalniji govor mržnje“, poručuju iz SNV-a.

Oni su upozorili i da takav govor u najgledanijim televizijskim terminima smatraju posebno opasnim, jer takvi pozivi dovode do sve većeg broja fizičkih napada i pretnjii usmerenih prema Srbima u Hrvatskoj i uništavanja imovine u njihovom vlasništvu, navodi SNV.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh