Gradovi

Grabar Kitarović: Slažem se da je porasla netrpeljivost

ZAGREB – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović napisala je u odgovoru predsedniku Srpskog narodnog veća (SNV) Miloradu Pupovcu da se slaže s njegovom tvrdnjom o porastu netrpeljivosti u hrvatskom društvu, ali je dodala da taj proces nije počeo nakon formiranja nove hrvatske vlade, već mnogo ranije.

Kako su preneli hrvatski mediji, ona je podsetila da je još kao ministarka u hrvatskoj vladi učestvovala u nastojanjima da se hrvatsko društvo izgradi na temeljima podnošljivosti, odnosno tolerancije.

„Uveliko sam saglasna s Vama u tvrdnji da je u hrvatskom društvu porasla netrpeljivost. Posebno snažno osetila sam to odmah nakon povratka u Hrvatsku 2014. godine, nakon šestogodišnjeg izbivanja radi diplomatskih dužnosti“, napisala je hrvatska predsednica u opširnom pismu.

„Ipak, vrativši se u Zagreb, osetila sam tada ogromno razočaranje i brigu jer je Hrvatska očito otišla unatrag kad je reč o međusobnom uvažavanju i poštovanju. Bila sam vrlo neugodno iznenađena sveopštim pesimizmom i vrlo niskim nivoom političke komunikacije, kao i neprimerenim i nadasve neodgovornim etiketiranjem“, navodi ona.

Predsednica Hrvatske ističe da je takvu netoleranciju drastično doživela i u izbornoj noći nakon prvog kruga predsedničkih izbora kada je bivši hrvatski premijer Zoran Milanović izrekao rečenicu „ili mi ili oni“.

„Moj program bio je, i danas je, zajedništvo, pa je moje zaprepašćenje bilo tim veće što sam od onih koji se formalno zaklinju na toleranciju doživela isključivost i poziv na radikalizaciju političkih razlika, sve do poziva na neku vrstu društvene eliminacije“, navela je ona.

Ako se, kako kaže, želi govoriti o uzrocima porasta netolerancije i jačanja poruka mržnje, ne mogu se zaobići takve radikalizujuće poruke i ne upitati se koliko su one ohrabrivale istomišljenike, kao i neistomišljenike na slične postupke.

„Samim time, poštovani gospodine Pupovac, u saglasju s Vama da je u Hrvatskoj porasla netrpeljivost, ipak moram jasno kazati da taj proces nije započeo „nakon formiranja i izbora nove Vlade“, nego mnogo pre“, ističe Grabar-Kitarović.

Nažalost, u toj retorici se ustrajava, kako kaže, pa predsednik sada vodeće opozicione stranke u Hrvatskoj ističe „drskost i bezobrazluk kao navodno jedini jezik koji „neki“ razumeju, i obećava „pokazaćemo im što je pakao“.

„Stoga je neizbežno upitati se nisu li naposletku i Vaša lična negativna iskustva bar delomice posledica takvog višegodišnjeg, namernog ili nenamernog, stvaranja ideoloških i svetonazorskih napetosti?“, navela je ona u pismu Pupovcu.

„Isto tako želim istaći neprihvatljivost bilo kojeg zaoštravanja javnoga diskursa od drugih aktera na politickoj sceni. U tom smislu posebno smatram potpuno neprihvatljivim izvikavanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, koji šteti nacionalnoj koheziji, državljanskom zajedništvu i interesima Republike Hrvatske“, naglasila je ona.

Navodeći da osuđuje pretnje i izliv govora mržnje više javnih osoba i organizacija, Grabar-Kitarović kaže da među njima ima i onih koji svojim javnim delovanjem „godinama provociraju, iritiraju, pa i vređaju najveći deo hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, negiraju stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije“.

„Kao hrvatska predsednica dužna sam štititi dostojanstvo svih građana, svih manjina, no verujem da ćete se složiti, i dostojanstvo hrvatskog naroda i vrjednosti na kojima je stvorena hrvatska država“, naglasila je ona.

Takođe je napisala i da su uvrede i poniženja, pa i represiju doživele i neke osobe samo zato što su kao hrvatski branitelji, pripadnici drugačije političke opcije izražavali svoje mišljenje, navodeći kao primer da je član njene uže porodice usred Rijeke doživeo da „prolaznik pljune na nj’ i dobaci mu „ustašo!“.

„Želim biti vrlo jasna: onako kako treba osuditi postupke koji su upereni protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vređaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu“, napisala je ona i dodala da tolerancija pretpostavlja uzajamno uvažavanje i poštovanje.

Ona je navela i da se provokacije i vređanje nacionalnih osećaja hrvatskog naroda i većine hrvatskih državljana koji vole svoju zemlju ne mogu nazivati „performansima, novinarskim ili umetničkim slobodana ili satirom“.

Iako, kako je istakla, „u potpunosti podržava slobodu govora i umetničke slobode, uključujući i satiru“, ona je ocenila da je nedeljnik „Novosti“ koji izdaje Srpsko narodno veće, a finansira ga hrvatska država, objavio uvredljiv tekst u kojem se izruguje hrvatska himna.

„Nisu li i to događaji koji itekako stvaraju kontekst “atmosfere netolerancije”, na koju opravdano upozoravate?“, zapitala je ona.

Grabar-Kitarović je takođe ocenila i da totalitarni manir o kojem govori Pupovac u pismu nije samo fašistički i upitala zažto se izbegava osuda komunizma „iako je on ne manje od fašizma nastao i održavao se raznim oblicima zločina i kršenja ljudskih prava, i to decenijama?“

Ona je dodala da je njena politička platforma na kojoj je dobila izbore zajedništvo, a ne razdor.

„Želim da svi Republiku Hrvatsku osećaju kao svoju domovinu i svoju državu, da u njoj mogu ostvariti svoje životne težnje u atmosferi građanske ravnopravnosti, tolerancije i mira“, istakla je ona.

Istovremeno je navela da očekuje da svi hrvatski državljani daju dužan doprinos toj atmosferi, pogotovo javne ličnosti

„Saglasna sam stoga s Vama da posebnu odgovornost u tome imaju i „politički čuvari ustavnosti i zakonitosti“, naglasila je ona i dodala da od svih očekuje da se usprotive provokacijama svih vrsta.

„Želim da hrvatsko društvo na temelju istinske tolerancije, uvažavanja i otvorenosti istini prevlada podele koje ga opterećuju“, zaključila je hrvatska predsednica.

Foto Tanjug, D. Stanković

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh