• Novosti online

  Grad Oksford oduzeo nagradu Aung San Su Ći

  Gradski savet u Oksfordu oduzeo je nagradu „Sloboda grada“ koju je pre 20 godina dodelio liderki Mjanmara Aung San Su Ći, navodeći da ljudi koji se prave da ne primećuju nasilje ugrožavaju reputaciju.

  Predlog je podržan jednoglasno u ponedeljak uveče i ukazano je da Su Ći nije preduzela ništa kada je u pitanju situacija s progonom pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

  Od kraja avgusta, više od 620.000 Rohindža je izbeglo u susedni Bangladeš, bežeći od kampanje koja je usledila posle nekoliko pobunjeničkih napada na vojne i policijske punktove u Mjanmaru.

  Rohindže u Mjanmaru smatraju „strancima“ i vlasti te zemlje, u kojoj 95 populacije čine budisti, ne priznaje im državljanstvo.

  Vlasti Bangladeša i Mjanmara potpisale su sporazum o povratku nekoliko stotina hiljada pripadnika muslimanske manjine Rohindža koji su pobegli iz Mjanmara zbog sukoba, medjutim UNHCR je ocenio da povratak ne sme da bude preuranjen bez stvaranja uslova koji bi izbeglicama garantovali trajni i bezbedni povratak.

  Oksford je saopštio da je prvobitno dodelio nagradu Aung San Su Ći zbog zalaganja za demokratiju u svojoj zemlji, što je u skladu, kako je navedeno, sa Oksfordovim vrednostima tolerancije i internacionalizma.

  Predstavnica Gradskog saveta Oksforda Meri Klarkson navela je u pisanoj izjavi da je Aung San Su Ći „hvaljena zbog protivljenja represiji u Burmi (sadašnji Mjanmar)“.

  Aung San Su Ći dobila je Nobelovu nagradu za mir 1991. godine. Nagradu je primila tek 2012. pošto je 20 godina provela u kućnom pritvoru u svojoj domovini.

  Mjanmarska liderka sastaće se danas sa papom Franjom u Nejpjidu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com