Gradovi

Građani: Ako ne bude izbora, biće referenduma o otcepljenju

MOSTAR – Politički lideri Bošnjaka i Hrvata u Mostaru još nisu postigli dogovor o održavanju izbora u tom gradu, a ako izbori ne budu održani 2. oktobra, građani Mostara zatažiće držaanje referenduma o otcepljenju područja Jug od Mostara.

Mostar je jedini grad u Evropi, koji zbog etnicko politickih podela nema izabranu lokalnu vlast.

Predsednik Udruženja ruralnog razvija „Tenica“ Rodoč – Jasenica Željko Šunjić je rekao da tim povodm da bi samo nakon toga mogli biti održani lokalni izbori i dobit izakonodavna i izvršna vlast.

„Ako se 2. oktobra ne održe izbori u Mostaru mi ćemo zatražiti održavanje referenduma o otcepljenju gradskog područja Jug od Mostara, kako bi smo nakon toga mogli održati lokalne izbore i konačno dobiti zakonodavnu i izvršnu vlast“, naveo je Šunjić.

Građani Mostara, predstavnici opozicionih političkih partija i nevladinih organizacija okupili su se, naime, u četvrtak na okruglom stolu kako bi razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji i mogućnosti da se do kraja godine održe lokalni izbori u gradu na Neretvi.

Gradski odbori SDP-a BiH, HDZ-a 1990, Demokratske fronte i Stranke za BiH organizovali su javnu tribinu da bi se čuo glas građana i kako bi se oni kojih se pitanje lokalnih izbora najviše tiče uključili u priču o promeni izbornih pravila za Mostar, istaknuto je na tribini.

„Okupila nas je ljubav prema Mostaru, a ne ideologija. Ne želimo da se vraćamo u prošlost, ne želimo nekakav predratni Mostar jer takav Mostar više ne postoji. Želimo graditi Mostar za budućnost naše dece, da ovo bude grad mladih, a ne grad starih“, poručio je na otvaranju tribine moderator Sead Đulić.

Predsednik Gradskog odbora SDP-a BiH Mostar Edin Zagorčić kazao je da su iz pregovora o budućnosti Mostara na nedemokratski način isključeni ne samo građani, već i predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka.

Zagorčić je dodao da je Mostar predat u ruke SDA i HDZ-a BiH koji ne mogu ili ne žele postići dogovor te tako u pat poziciji drže sve građane Mostara.

Sa skupa je zatraženo da se učini sve kako bi se u Mostaru održali lokalni izbori najkasnije do kraja godine. Upućen je poziv visokom predstavniku da iskoristi svoje ovlašćenja nametne izmene izbornih pravila.

Ako to ne želi, predstavnici građana i oporbenih političkih stranaka zatražili su od visokog predstavnika da smeni aktualnog gradonačelnika Ljubu Bešlića, njegove savetnike i načelnike gradskih odeljenja, te da na te pozicije imenuje nestranačke ljude koji bi vodili grad dok se ne postigne sporazum o Mostar u Parlamentu BiH.

Na tribini se pojavio i predsednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba.

Po njegovim riječima, na tribinu je došao kako bi čuo što građani misle o trenutnoj situaciji u gradu te da pokaže kako je njegovoj stranci i Hrvatskom narodnom saboru BiH uistinu stalo da se u Mostaru održe lokalni izbori.

Inače, lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. Pokušava se doći do dogovora kako bi broj gradskih većnika bio proporcionalac broju birača.

U podeljenom gradu oko 5. 000 mostarskih Srba, povratnika, godinama su ni na nebu ni na zemlji. Politički minorni, nakon rata nisu nikad imali svog predstavnika u vlasti.

Na poslednjim lokalnim izborima, održanim 2008. godine, Dodikovom SNSD odbornički mandat je izmakao za stotinak glasova. Zapošljavanje Srba u Mostaru je gotovo nemoguća misija. Žive uglavnom od poljoprivrede, jer je najviše povratnika u selima Ortiješu i Željuši, dok u gradu preživljavaju od povremenih i slabo plaćenih poslova.

Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh