• BG

  Грађани препознали значај наградне игре „Узми рачун и победи“, пореска дисциплина све боља

  Грађани препознали значај наградне игре „Узми рачун и победи“, пореска дисциплина све боља

  Београд, јул 2018. – Током другог циклуса наградне игре „Узми рачун и победи“ уз рекордно учешће 41% грађана и 11 милиона коверата, забележена је промена односа грађана према сивој економији која се региструје кроз јачање пореске дисциплине, раст наплате пореских прихода и скок у коришћењу платних картица приликом куповине.

  Имајући у виду да сада сваки други грађанин тражи рачун јер зна да је то законска обавеза трговца и потврда да је платио порез, наградна игра је непосредно утицала на промену односа грађана према сивој економији и подстакла Владу да интензивира спровођење мера из Националног програма, оценили су министри Владе Србије на конференцији „Прво полувреме Године борбе против сиве економије“.

  Председник Координационог тела Владе Србије за усмеравање активности на сузбијању сиве економије и министар пољопривреде Бранислав Недимовић истакао је да је поред организације наградне игре у првој половини 2018. усвојен низ важних мера Националног програма међу којима су израда нацрта закона о накнадама, значајно су увећане казне за неиздавање фискалних рачуна, припремљен попис 2.500 процедура у циљу смањења бирократије и почела су с радом посебна одељења тужилаштава за сузбијање организованог криминала, корупције и тероризма.

  – Најзначајнији помак остварен је усвајањем Закона о поједностављеном ангажовању сезонских радника у циљу сузбијања рада на црно. У другој половини године очекује нас примена програма пореског ослобођења почетника у пословању, старт пилот фазе система еИнспектор,  а у плану је и рад на реформи паушалног опорезивања и система фискализације – рекао је Недимовић који се захвалио грађанима на великом учешћу у наградној игри и привреди окупљеној у Савезу за фер конкуренцију и НАЛЕД-у на подршци у организацији.

  Представница Савеза и директорка компаније Мастеркард за Србију, Црну Гору и БиХ Јелена Ристић изјавила је да привреда подржава системски приступ сузбијању сиве економије и то је разлог зашто је Савез заједно с другим друштвено-одговорним компанијама подржао два циклуса наградне игре и едукативну кампању са више од пола милиона евра, али и искуством и експертизом помогао да добијемо квалитетан Национални програм.

  – Охрабрује чињеница да како пословни сектор, тако и грађани препознају значај транспарентности финансијских токова  друштву, а већу свест о томе свакако можемо приписати едукативном елементу наградне игре „Узми рачун и победи“. У првом кварталу ове године када је наградна игра и спроведена, забележен је раст плаћања картицама од 18,82% и њихове вредности за 14,38%, па бисмо волели да видимо нова јавно-приватна партнерства и ефикасно спровођење Националног програма како би се наставило са снажним деловањем против проблема сиве економије – рекла је Ристић.

  Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић представио је извештај  о реализацији наградне игре који показује да су грађани послали 10,7 милиона коверти. Подељена је 291 награда укупне вредности 257 милиона динара.

  – Током трајања наградне игре уочена је већа спремност грађана да укажу на случајеве пословања мимо прописа. Подаци Пореског аларма показују да су грађани у периоду од јануара до априла 2018. поднели 13% више пријава него у истом периоду претходне године, и чак 55% пријава више у односу на базну 2016. годину. О сивој економији и наградној игри  у првих пет месеци забележене су укупно 3.172 медијске објаве – рекао је Ђорђевић и додао да је према подацима Пореске управе у првих пет месеци забележен раст наплате пореза од 8,4%.

  Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић посебно се осврнуо на такмичење градова и општина у оквиру наградне игре „Узми рачун и победи“ и истакао да су грађани Беле Паланке, Блаца, Димитровграда, Кикинде, Куле, Медијане, Савског венца, Врања и Врбаса одговорним понашањем помогли да њихове заједнице освоје наградни фонд од по 23.000 евра за улагање у пројекте од јавног значаја.

  – Грађани су својим гласовима одлучили да највећи део новца намене најмлађима. Врање и Блаце опремиће основне школе, а Бела Паланка, Врбас и Савски венац средства усмеравају у опремање вртића, опремање сензорне собе за децу с инвалидитетом и уређење дечијег игралишта. У Кули и Медијани новац ће уложити у опремање хитне помоћи и дома здравља, у Кикинди за набавку возила за превоз корисника Центра за социјалну заштиту, а у Димитровграду за уређење платоа испред Центра за културу – нагласио је Ружић.

  Подаци истраживања које је за потребе НАЛЕД-а спровела агенција ИПСОС током маја на узорку од 1.025 испитаника показали су да 70% грађана сматра да сива економија није оправдана и 90% подржава њено сузбијање. Трећина грађана истакла је да их је наградна игра мотивисала да узимају фискалне рачуне приликом сваке куповине и још 13% да су мотивисанији да плаћају картицама. У новом циклусу учествовало би 42% анкетираних.

  Чак 93% грађана увек или често приликом куповине добије неку врсту рачуна, а да је дошло до јачања пореске дисциплине показује податак да 48% испитаника захтева рачун у случају да га не добију (скок са 40% у односу на 2017.). Уз то, 26% грађана пријавило би објекат у којем не добију фискални рачун (пораст са 22% у прошлој години).

  Признања за најбоље

  Министри Владе Србије уручили су плакете захвалности привреди која подржава Годину борбе против сиве економије и наградну игру. Плакете су добиле компаније Maстеркард, Телеком Србија, Пошта Србије, БАТ, Гомекс, Горење, ДИС, Дунав осигурање, ЈТИ, Кока Кола ХБЦ, Мој Киоск, Техноманија, Филип Морис, Форма идеале и Ушће шопинг центар. Представници девет победничких локалних самоуправа преузели су  признања за најактивнији допринос сузбијању сиве економије и чекове на 23.000 евра за улагање у пројекте по избору њихових грађана.

  Д.К.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com