• Gradovi

  Grafiti – svedočanstvo da su Srbi živeli u Prištini

  GRAČANICA – U Domu kulture u Gračanici sinoć je otvorena izložba fotografija o grafitima u Prištini na kojima se vide ispisana imena, ili poruke Srba koji su do pre šesnaest godina živeli u tom gradu.

  Grafiti ispisani po zgradama prištinskih naselja nemaju posebnu umetničku težinu, ali je njihova vrednost u tome što podsećaju da su u ovom gradu živeli i Srbi a po oceni novinarke Frankfurtskih vesti, Jelene Petković njihova težina i jeste u tome što oni predstavljaju svedočanstvo, zbog čega moraju biti sačuvani.

  „Glavna poruka ove izložbe je da oni treba da se zaštite, oni jesu nematerijalna kulturna baština Srba i oni moraju biti sačuvani. Ideja za ovaj projekat je bila spontana. Prosto ja sam ih videla i želela sam da napišem nešto o tome, da ih fotografišem“, kazala je Petković.

  Prištevac, Nenad Maksimović je zajedno sa Jelenom Petković učestvovao u traženju grafita.

  „Svima nama ovo je nekada bilo svakodnevno pred očima, sada je ostalo na marginama jednog grada. Realno, sada u Prištini ima više engleskih grafita i više Kineza nego Srba i srpskih grafita“, rekao je Maksimović.

  Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva, ilustracija

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com