Gradovi

Grand promu i Soko Štarku sertifikat za smanjenje CO2

BEOGRAD – Kompanijama Grand prom i Soko Štark, koje posluju u sastavu Atlantik grupe, uručeni su danas u Beogradu setrifikati CO2, koje im je dodelio Sekopak za učinak u smanjenju emisije ugljen-dioksida u atmosferi, na osnovu plasiranih i recikliranih količina ambalažnog otpada u 2014. godini.

Direktor predstavništva Atlantik grupe za Srbiju, Vladimir Čupić, rekao je na svečanom uručenju sertifikata da je strateški pristup te grupacije da smanji uticaj na životnu sredinu kroz racionalizaciju potrošnje energenata i vode, smanjenje otpada i porast odvajanja otpada, generalno u svim svojim procesima.

Kako je saopšteno, Atlantik grupa namerava da uz finansijsku pomoć EBRD-a, ralizuje posebne projekte za poboljšanje energetske efikasnosti njenih kompanija u Srbiji čime će dodatno smanjiti emisija CO2 iz njenih pogona u zemlji za 600 tona godišnje.

Kompanija Sekopak, koja se bavi upravljanjem ambalažnim otpadom, prvi je i jedini operater na tržištu Srbije koji industriji omogućuje uvid u doprinos uštedi emisije CO2 gasova. Od ukupne uštede CO2 gasova Republike Srbije od 16.076 tona, Sekopak učestvuje sa 67 odsto odnosno 10.763 tona.

„To smo postigli zahvaljujući primarnoj selekciji i sakupljanju ambalažnog otpada iz komunalnih izvora, što je povećalo zastupljenost svih pet vrsta ambalažnog otpada, a samim tim i najveću uštedu u emisiji CO2“, izjavila je generalna direktorka Sekopaka, Violeta Belanović Kokir.

Generalni direktor Štarka, Matjaž Vodopivec, istakao je da ta kompanija već nekoliko godina radi na tome da koristi isključivo prirodne sastojke i tehnološke procese koji čuvaju hranljive vrednosti prirodnih satojaka u njihovim proizvodima, navodeći da su zamenili vestačke arome prirodnim, da koriste prirodne boje i nehidrogenizovane biljne masnoće umesto hidrogenizovanih.

„Na drugoj strani, vodimo računa o ambalaži, koja je za sve proizvode označena kako se reciklira i nastojimo da odvajamo i recikliramo svoj otpad u što većem obimu, što je u u 2014. bilo i preko 60 odsto“, kazao je Vodopivec.

Dejan Lekić iz Agencije za zaštitu životne sredine naglasio je da se u poslednjih pet godina povećao učinak u kategoriji reciklaže ambalažnog otpad za sedam puta, ilustrujući to podacima da je 2010. godine reciklirano 15.000 tona ambalažnog otpada, a 2014. godine 102.000 tona.

Prema njegovim rečima, za 2004. cilj za reciklažu i ponovnu upotrebu ambalažnog otpada je bio 30 odsto, dok je za 2019. godinu cilj da se u Srbiji ponovo upotrebljava 60 odsto ambalažnog otpada, a da se reciklira 55 procenata, navodi se u saopštenju Atlantik grupe.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh