Gradovi

Grčka diplomatskim putem uverava Skoplje da otvori granicu

ATINA – Grčka je danas saopštila da preduzima diplomatske aktivnosti kako bi uverila Makedoniju da prihvati avganistanske izbeglice, koje se u velikom broju nalaze zaglavljene na grčko-makedonskoj granici i u najvećoj grčkoj luci Pireju.

„Pokrenuli smo diplomatske aktivnosti i verujemo da će problem biti rešen“, izjavio je pomoćnik grčkog ministra unutrašnjih poslova Janis Muzalas lokalnoj televiziji, ne navodeći više detalja, prenela je agencija AFP.

„Vršimo pripreme da, u slučaju da problem ne bude rešen, a ukoliko zvanični Beograd i Skoplje prekrše evropske odluke, budemo sposobni da rešimo problem do kojeg će da dođe u Grčkoj“, rekao je Muzalas.

Oko 5.000 izbeglica i migranata je zaglavljeno na granici sa Makedonijom, nakon što je zvanično Skoplje juče zabranilo ulazak Avganistancima, saopštila je grčka policija.

Još 3.000 ljudi je zapelo u Atini, nakon što su stigli u luku Pirej sa ostrva u Egejskom moru, naveo je izvor iz grčke vlade, dodajući da zvaničnici nastoje da nađu prostor gde bi ih smestili.

„Ne očekujemo da će diplomatsko rešenje biti postignuto danas. Obezbedićemo smeštaj Avganistancima i istovremeno sprečiti da se u postojećim smeštajnim kapacitetima napravi gužva“, rekao je AFP-u izvor iz grčke vlade.

Austrija je u petak uvela dnevni limit broja migranata koje prima, što je izazvalo strahovanja od domino efekta u zemljama takozvane „balkanske rute“.

AP Photo/Giannis Papanikos

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh