Novosti online

Грчка парализована генералним штрајком

Од нашег дописника

Атина – Грчка је поново парализована генералним штрајком, четвртим од како је Сириза пре годину дана преузела власт. Овог пута, позиву синдиката запослених у јавном и приватном сектору да се масовним акцијама протеста одупру новим реформама пензионог и социјалног осигурања, одазвала се цела земља. У центру Атине али и Солуна заказани су протестни митинзи.

Грчка је паралисана, без градског и железничког, бродског и авио саобраћaја. Протесту против владине политике и намерама да се у парламенту усвоји сет реформских закона који ће резултирати смањењем пензија и новим „стезањем каиша”, придружили су се и фармери који већ другу недељу блокирају магистралне и локалне путеве, граничне прелазе. Хиљаде пољопривредника који не пристају на нове порезе али и пензије, данас су Грчку буквално пресекли на два дела. Истоврмено, најавили су да ће у великом броју учествовати у демонстрацијама у Атини.

У штрајку учествују лекари, адвокати,нотари и новинари, апотекари, службе обезбеђења… Затворене су бензинске пумпе, штрајкују и таксисти, а морнари и бродски превозници одлучили су да бродови у лукама остану и наредна два дана. Домаће авио компаније су одложиле неколико десетина унутрашњих летова док ће у међународном саобраћају бити кашњења.

Истовремено, преговори са инспекторском четворком поверилаца нису дали никакве резултате јер је очигледно да нема спремности да се попусти пред реалним проблемима са којима се суочава Ципрасова влада.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh