• Novosti online

  Grčka pravoslavna crkva upozorila Vladu da je zabrinuta u vezi s nazivom Makedonije

  Stalni Sveti Arhijerejski sinod Grčke pravoslavne crkve je danas u pismu premijeru Aleksisu Ciprasu izrazio „zabrinutost povodom zbivanja u vezi s nazivom Makedonije“, prenose grčki mediji. „Mi smo nepopustljivi u vezi s rečju ‘Makedonija“, piše u saopštenju upravnog tela te uticajne crkve koja je deo državne vlasti jer, po Ustavu, grčka država nije sekularna.

  „To pitanje (makedonsko) nas se tiče i pratimo ga sa uznemirenošću i potresenošću, jer ono nije samo nacionalno i političko, već je i crkveno“, rekao je poglavar Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskop Jeronimos Drugi o sporu Atine i Skoplja o pravu severnog suseda na upotrebu naziva „Makedonija“ .

  „Kao hrišćani i kao Grci, čvrsto stojimo iza onoga što smo odlučili“, dodao je mitropolit Kukuša Emanuil, posle današnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog sinoda, i ponovio da Crkva negira pravo severnog suseda da se naziva „Makedonija“.

  Na pitanje konzervativnog atinskog dnevnika „Katimerini“ o reagovanjima na razmatranje rešavanja spora oko naziva izmedju Atine i Skoplja što dve strane najavljuju za ovu godinu, Emanuil je rekao: „Crkva se upravlja ljubavlju. Ne mitinzima, niti ratovima“.

  On je time, po tumačenju tog lista, u ime Svetog Arhijerejskog sinoda osudio najave demonstracija protiv rešavanja spora sa severnim susedom Grčke tako da Makedonija promeni naziv u „Nova Makedonija“ što je nagovešteno ove nedelje.

  Masovni mitinzi uz dirigovanje političkih stranaka i Crkve, čak i sa više od 100.000 učesnika u gradovima Grčke, a u Atini i sa milion, obeležili su izbijanje tog neobičnog spora medju susedima pre skoro tri decenije, 1991. kada je Makedonija proglasila nezavisnost od Jugoslavije.

  Rukovodstvo Grčke pravoslavne crkve je još tada izjavilo što i danas ponavlja, da Makedonija „uzurpira i pretenduje na ono što joj ne pripada, a to je grčki naziv Makedonije, i na taj način narušava grčko dostojanstvo i istorijsku realnost“.

  U današnjem saopštenju Sveti Arhijerejski sinod je ukazao da je „Crkva rečju, delom i krvlju sveštenstva i naroda od davnina mučenički doprinosila grčkosti Makedonije“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com