Gradovi

Grčka predstava „Odbrana Sokrata“ u Narodnom pozorištu

Nacionalno pozorište Severne Grčke iz Soluna gostuje u Beogradu, a na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sutra će biti izvedena predstava „Platon, odbrana Sokratova“.

BEOGRAD – Nacionalno pozorište Severne Grčke iz Soluna gostuje u Beogradu, a na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sutra će biti izvedena predstava „Platon, odbrana Sokratova“.

Predstava je nakon izvođenja u Solunu i celoj Grčkoj gostovala u Rumuniji, na Kipru u Vijetnamu, a gostovanje u Beogradu organizovala je ambasada Grčke u Srbiji.

Pomoćnik ministra za kulturu i turizam centralne makedonske oblasti Aleksandros Tanos kaže da je odlučeno da baš ta predstava gostuje u Beogradu, jer je Sokrat utemeljivač zapadne misli i da njegova misao i ideja može da ujedini ljude.

„U svetu koji se deli, po raznim osnovama, kultura je ta koja može da ujedini i koja spaja“, rekao je Tanos i dodao da Srbi i Grci dele mnogo zajedničkog – kulturu, veru.

Predstava počinje sutra u 19.30 sati, cena ulaznice je od 300 do 1.200 dinara, a organizatori kažu da vlada veliko interesovanje, posebno mladih.

Pomoćnica direktora Nacionalnog pozorišta iz Soluna Marija Cima naglasila jeda se predstava izvodi na starogrčkom jeziku, ali da će biti titlovana na engleski i srpski jezik.

Tekst za predstavu, dodaje, pripreman je tri godine i govori o smrtnoj presudi Sokratovoj koji se na suđenju sam branio.

Završen je građanski rat između Sparte i Atine, Atina je poražena i tražio se izlaz iz cele situacije. Žrtva toga bio je Sokrat koji je optužen za bezbožnost i da kvari omladinu.

Atinjani su osudili čoveka koji je u svom životu bio vođen mislima „znanje je vrlina“ i „ja znam da ništa ne znam“.

Predstavu je režirao Dimos Avdeliozis, a lik Sokrata igra Vasilis Karabulas.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh