Gradovi

Grčka protestuje zbog nepozivanja na bečku kofnerenciju

BEČ – Grčka je danas zvanično uložila diplomatski protest zato što nije pozvana na konferenciju o balkanskoj ruti, koja se sutra održava u Beču na inicijativu ministarke unutrašnjih poslova Johane Mikl-Lajtner i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca.

„Kroz ovaj jednostrani i ne baš prijateljski korak prema našoj zemlji postoji pokušaj da se donesu odluke uz odsustvo Grčke koje se imale posledice pod Grčku i njene granice“, naglasilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke u protestnoj noti.

Grčka je već ranije optužila Austriju da minira postizanje zajedničkog evropskog rešenja za izbegličku krizu svrstavajući se među „hardlajnere EU“.

Na konferenciji, na temu „Zajedničko upravljanje migracijom“ u Beču, učestvovaće ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Slovenije, najavljeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.

Cilj skupa je usaglašavanje u vezi aktuelnih migracionih izazova u već dokazanom formatu Austrije i partnera sa Balkana.

Na skup su pozvane i zemlje koje čine Salcburški forum, a koje su pogođene situacijom na zapadnom Balkanu, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija, dodaje se u saopštenju.

Učesnici konferencije razgovaraće na prvom panelu o temama koje se tiču unutrašnje bezbednosti, kao što su upravljanje granicama, borba protiv krijumčara i ekstremizma.

Drugi panel baviće se temama koje su izazov za spoljnu politiku kao što su mere za borbu protiv uzroka za bekstvo, saradnja sa trećim zemljama i informacije o zemljama porekla.

Na radnom ručku će učestvovati i ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, koji će sa ministrima sa Balkana razgovarati o „civilno-vojnoj saradnji i upravljanju granicama“.

Po završetku konferencije planirana je konferencija za štampu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh