Gradovi

Grčka želi pomoć EU u vraćanju migranata u Tursku

ATINA – Grčka želi pomoć agencije Evropske unije za kontrolu spoljnih granica Fronteks, u vraćanju migranata koji ne ispunjavaju uzlove za dobijanje azila u Evropi, u Tursku, izjavio je u subotu šef grčke diplomatije Nikos Kocijas.

Izjava ministra spoljnih poslova Grčke usledila je dan pošto je ovaj predlog izneo svom nemačkom kolegi Franku-Valteru Štajnmajeru u Berlinu, navode grčka agencija ANA i jedan izvor iz ministarstva.

Fronteks trenutno upravlja sa 15 patrolnih čamaca u Egejskom moru, čija misija je da pomogne grčkoj obalskoj straži u nadgledanju i spasilačkim operacijama.

Kocijas smatra da Fronteks treba da rasporedi oko 100 čamaca u uskom morskom prolazu koji razdvaja Grčku od Turske, preko kojeg je 850.000 izbeglica i migranata stiglo do njenih obala prošle godine.

Grčka je u više navrata pozivala Fronteks da pomogne u vraćanju ljudi koji ne ispunjavaju uslove za azil, poput migranata iz Maroka i Pakistana, preneo je AFP.

Atina, takođe, želi da na Ankaru bude izvršen pritisak da ispoštuje sporazume o repatrijaciji potpisane sa Grčkom i Evropom.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh