Ekonomija

GRDOSIJA: Kopa „kao lud“, ali ide kao puž (FOTO)

Ova grdosija bi trebalo da tamo u značajnoj meri unapredi proces proizvodnje jalovine.

Novi jalovinski odlagač ima četiri puta veći kapacitet od dosadašnjeg najvećeg EPS-ovog odlagača, a kreće se na četiri ogromne gusenice, maksimalnom brzinom od šest metara u minuti i biće joj potrebno između tri i četiri dana da dođe do destinacije.

GRDOSIJA: Kopa "kao lud", ali ide kao puž (FOTO)GRDOSIJA: Kopa "kao lud", ali ide kao puž (FOTO)GRDOSIJA: Kopa "kao lud", ali ide kao puž (FOTO)GRDOSIJA: Kopa "kao lud", ali ide kao puž (FOTO)GRDOSIJA: Kopa "kao lud", ali ide kao puž (FOTO)

Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je taj bager-odlagač jedno od „čuda, kako neki kažu“, a koje Kolubara ima priliku da u narednom periodu eksploatiše, te da je to najveći jalovinski odlagač u okviru celog EPS-a, kapaciteta 12.000 kubnih metara na sat i težine oko 2.000 tona.

Najveća investicija u Srbiji ove godine biće…

Vrednost projekta je 18,8 miliona evra, objašnjava Grčić, a cela njegova realizacija trajala je oko dve godine.

„Bager danas kreće u transport, kreće se brzinom od šest metara u minuti i njemu je neophodno između tri i četiri dana da dođe do tačke unutar Kopa ‘Tamnava – Zapadno polje’, odakle će krenuti svoj život. Veoma je važno da naglasim da ovaj jalovinski odlagač projektovan je da prihvati jalovinu i odloži je sa sva tri jalovinska glodara koji rade u Tamnavi. To u značajnoj meri unapređuje proces proizvodnje jalovine“, kaže Grčić.

Prema njegovim rečima, rudari dobro znaju osnovno pravilo u rudarstvu, da je u površinskoj eksploataciji otkrivka, odnosno jalovina – sve i da „kada imate otkriven ugalj, onda imate ugalj“.

Grčić je dodao i da je u rudarskom basenu Kolubara otkriveno 10,5 miliona tona uglja i čestitao svim rudarima na pomoći da se ta cifra dostigne.

Bager je izgradila austrijska kompanija „VL Ssmit“, uz pomoć rudara „Kolubare“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh