Analize I Kolumne

Гренел за Српски радио у Чикагу: Трамп мисли да је косовски процес 20 година погрешно вођен

Извор: „Спутњик на српском“, https://rs.sputniknews.com/politika/202009151123397194-grenel-za-srpski-radio-u-cikagu-tramp-bi-se-radovao-da-dodje-u-srbiju-video/

Посредник у преговорима Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је за Српски радио у Чикагу да су недавни преговори две стране у Вашингтону били жестоки и да су обе стране желеле више. Говорећи о позиву Трампа да посети Србију, Гренел је рекао да би се амерички председник радовао да дође, али да датум посете још није утврђен.

У осврту на преговоре Београда и Приштине, Гренел је рекао да се председник Србије Александар Вучић „снажно борио за српски народ“, што је очекивано, и да су преговори били „жестоки, а обе стране желеле више“.

На подсећање да је Вучић позвао председника Трампа да посети Србију, Гренел је је рекао да је Трамп пре свега охрабрио стране и регион да заиста покажу да се економија развија.

„Председник би се радовао да дође, мада не постоји неки утврђени датум“, рекао је Гренел у интервјуу за др Олгу Раваси, председницу и оснивача групе „Српски Американци за Трампа 2020“.

Он је додао да је за почетак најважније да се сви концентришу на спровођење договореног.

Економска нормализација за бољи живот

Гренел је нагласио да да је циљ договорене економске нормализације стварање нових радних места.

„Најбоље је концентрисати се на отварање нових радних места и економске пројекте“, рекао је Гренел.

Он је подсетио да договор о економској нормализацији предвиђа инфраструктурне пројекте изградње путева и пруга, истакавши да концентрисање на економске пројекте младима у региону може понудити бољи живот.

Говорећи о отварању представништва америчке развојне агенције ДФЦ у Београду, Гренел је рекао да „Србија има одличну економију и да постоји низ пројеката на којима би могло да се ради“.

„Потребни су нам тимови на терену да бисмо одговорили на низ пројеката на којима радимо“, прецизирао је амерички посредник и поновио да је став САД да се треба усредсредити на економију и отварање нових радних места.

„Трамп гледа на тај 20-годишњи конфликт као на нешто што је погрешно вођено. Ми смо се питали шта можемо да радимо другачије, сви су се до сад фокусирали на политику, а ми смо фокусирани на економију. Желимо да капитализам дође у регион на велика врата, да стварањем нових радних места урадимо оно што нису успели они који су се до сад фокусирали на политички аспект конфликта између Србије и Косова.

Гренел је нагласио да проблеме треба да решавају они који живе на некој територији.

„Наш приступ спољној политици је другачији. ми не желимо да се мешамо у решавање проблема. проблеме треба да решавају они који живе на некој територији, људи који су тамо, на терену. Наша улога је да понудимо, да обезбедимо новац за реализацију пројеката за које верујемо да могу бити успешни, да испратимо токове тог новца и уверимо се да се он наменски троши.

Желели смо да Косово подржи Израел

Гренел је истакао да су током преговора инсистирали на томе да се на годину дана прекину покушаји Косова да уђу у међународне организације, како би могло да се разговара о кључним темама.

„С друге стране, што се тиче односа Косова и Израела, Трампова администрација сматра да САД морају да на сваки начин покусају да помогну Израелу, који се налази у веома непријатељском окружењу. Зато нам је важно да ојачамо групу земаља која жели да подржи Израел, и у ту групу смо заиста снажно желели да укључимо и Косово“, рекао је Гренел.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh