Svet

Grkokatolici razočarani susretom pape i patrijarha

„Danas mi se obatilo mnogo vernika rekavši da se osećaju izdano od Vatikana“, rekao je grkokatolički poglavar Svjatoslav Ševčuk, prenosi AFP.

Ukrajinska grkokatolička crkva, kojoj pripada oko osam odsto Ukrajinaca priznaje primat pape i predstavljala je veliki izvor trvenja između Moskve i Vatikana.

Ševčuk je kritikovao zajedničku deklaraciju koju su prilikom susreta na Kubi potpisali patrijarh Kiril i papa, posebno deo koji se odnosi na Ukrajinu u kome se „sve strane uključene u sukob pozivaju na oprez“.

„Ovaj tekst je izazvao veliko razočarenje brojnih vernika naše crkve i drugih Ukrajinaca“, rekao je on u intervjuu koji prenosi francuska agencija.

Ševčuk, čija je crkva podržala demonstracije na Majdanu kojima je 2014. godine srušen bivši predsednik Viktor Janukovič smatra da je reč „sukob“ „neadekvatna“, jer aludira na građanski sukob umesto na „stranu agresiju susedne države.“

On je istakao i da ruski patrijarh „otvoreno podržava rusku agresiju protiv Ukrajine“.

Kiril je više puta osudio ukrajinsku grkokatoličku crvku zbog njenog stava o sukobu u kom je od 2014. godine poginulo preko 9,000 ljudi.

Prema anketi, sprovedenoj prošle godine, grkokatoličkoj crkvi pripada oko osam odsto Ukrajinaca, uglavnom na zapadu zemlje.

Oko 70 odsto stanovnika Ukrajine su pravoslavci, ali su podeljeni na sledbenike ukrajinskog i ruskog patrijarhata, koji, takođe, imaju oštro suprotstavljene pozicije o sukobu u zemlji.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh