• Novosti online

  Grubješić: Ukidanje veta u pristupnim pregovorima bi bilo korisno za evropski put Srbije

  Za Srbiju bi bilo veoma korisno ukoliko bi države članice EU prihvatile predlog da se ubuduće u odlučivanju o merilima u pristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima ne zahteva jednoglasna odluka svih članica, već kvalifikovana većina, ocenila je danas generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

  Ona je agencija Beta kazala da je i ranije, u okviru Strategije za proširenje EU na Zapadni Balkan, bilo govora o toj ideji, ali samo u oblasti zajedničke spoljne politike i bezbednosti.

  „Sada se po prvi put spominje mogućnost da se prilikom glasanja u pristupnim pregovorima praktično onemoguće situacije kakva je bila, primera radi, sa pokušajem blokade Srbije od strane Hrvatske na temu prelaznih merila u Poglavlju 23. o pravosudju“, kazala je Suzana Grubješić.

  Ona je dodala da nije preterani optimista jer oko te odluke moraju da se slože sve države članice Unije.

  Evropski komesar za proširenje Johanes Han je tokom ovonedeljnog samita o Zapadnom Balkanu u Londonu izjavio da je za pristupanje neke države u punopravno članstvo u EU, potrebna jednoglasna odluka država članica.

  „Za mnoge manje korake na tom putu, tokom pristupnih pregovora možemo predložiti da više ne bude potrebna jednoglasna, već odluka kvalifikovane većine u Savetu EU, kazao je Han.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com