Regioni

GRUEVSKI: Makedonija ide na izbore 24. aprila!

Na konferenciji za novinare, na kojoj nisu bila dozvoljena pitanja, Gruevski je rekao da su četiri najveće političke partije VMRO DPMNE, SDSM, DUI i DPA stavile potpies na Dogovor iz Pržina koji predvijda vanredne parlamentarne izbore za 24. april. Gruevski je rekao da će se tako sačuvati demokratski kapaciteti, a odluka koalicije Za bolju Makedoniju je doneta sa ciljem da se završi politička kriza.

Skupština Makedonije danas će na sednici konstatovati ostvku makedonskog premijera Nikole Gruevskog. Gruevski je 14. januara kod predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog deponovao ostavku na mesto premijera koja je uslovljena datumom održavanja izbora, odnosno treba da bude aktivirana 100 dana pred vanredne parlamentarne izbore. Iz najveće opozicione stranke SDSM za televiziju Telma su rekli da neće izaći na izbore 24. aprila, a nezvanično se očekuje da lider SDSM Zoran Zaev večeras održi konferenciju zas novinare.

Prema makedonskom izbormom zakonu, ako ostavka Gruevskog bude konstatovana danas izbori bi trebalo da se održe 27. aprila. Portparolka evrokomesara za proširenje Maja Kocijančić rekla je danas da je izvodivo da vanredni izbori u Makedoniji budu održani 24. aprila, kako je bili predvidjeno dogovorom iz Pržina, ali za to je potreban medjupartijski dogovor. Juče su nastavljeni pregovori radnih grupa četiri najveće političke stranke o sprovodjenju dogovora iz Pržina, na kojem ih je predsednik Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski obavestio da vanredni izbori u Makedoniji tehnički mogu da se sprovedu 24. aprila, ali da do tada ne može da se obavi temeljna provera biračkog spiska.

Politička kriza u Makedoniji traje od polovine 2014. kada je SDSM odbio da udje u parlament tvrdeći da je VMRO DPMNE lažirala izbore, a zatim objavio na desetine tajno prisluškivanih razgovora, za koje tvrdi da dokazuju nameštanje izbora i korupciju vlasti.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Autor: Beta

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh