• Novosti online

  Gutereš pozvao na uzdržanost policije na protestima

  Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je večeras na uzdržanost policije i poštovanje slobode izražavanja na uličnim protestima širom sveta, ne navodeći ime nijedne države.

  Gutereš pažljivo prati nedavne talase uličnih protesta u nekoliko zemalja širom sveta, navodi se u saopštenju, dok su poslednjih nedelja na nekim protestima zabeleženi sukobi demonstranata sa policijom, medju kojima su okupljanja u Hongkongu, Iraku, Južnoj Africi, Ekvadoru, Francuskoj i Haitiju.

  „On (Gutereš) je duboko zabrinut“ što su neki protesti doveli do mrtvih i povredjenih, navodi se u saopštenju i dodaje da sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje predstavljaju suštinska prava koja moraju da budu poštovana.

  Generalni sekretar UN je pozvao snage bezbednosti da reaguju uz „maksimalnu uzdržanost“ i da se sprema nasilju ophode u skladu sa poštovanjem ljudskih prava.

  Gutereš je pozvao demonstrante da izbegavaju upotrebu sile.

  U Iraku je nekoliko desetina ljudi ubijeno i nekoliko stotina je povredjeno u protestima koji traju od utorka.

  Hongkong sa svoje strane prolazi kroz najveću političku krizu od kada je 1997. godine ta britanska kolonija predata Kini. U tom gradu su skoro svaki dan protesti koji se često završavaju sukobima sa policijom.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com