• Gradovi

  Gutereš pozvao Trampa da ukine antiimigracioni dekret

   

  Gutereš pozvao Trampa da ukine antiimigracioni dekret

   

  Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas američkog predsednika Donalda Trampa da ukine dekret kojim je državljanima sedam muslimanskih zemalja privremeno zabranio ulazak u SAD.

  „Ta odluka mora biti ukinuta što pre“, rekao je Gutereš novinarima u Njujorku, ocenivši da se time „neće sprečiti ulazak terorista“.

  Gutereš je dodao da Trampova odluka „krši osnovna načela UN„, dodavši da su terorističke organizacije „postale sofisticirane“ i da radije koriste svoje simpatizere sa pasošima „razvijenih i uglednih zemalja“ nego ljude iz država koje su „žarišta sukoba“.

  On je takodje ocenio da mere zabrane „unose nemir i bes“ i „idu u prilog mehanizmima regrutovanja koje teroristi već koriste širom sveta“.

  Generalni sekretar UN rekao je i da UN podržavaju pojačanu kontrolu granica, ali samo ako nije „zasnovana na diskriminaciji po nacionalnosti, veroispovesti ili rasi“.

  Tramp je prošlog petka potpisao dekret kojim je u narednih 90 dana državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja zabranio ulazak u SAD.

  Ulazak na američku teritoriju zabranjen je gradjanima Irana, Iraka, Sirije, Sudana, Libije, Jemena i Somalije, a sprovodjenje Programa SAD za prijem izbeglica obustavljeno na 120 dana.

  Ta odluka izazvala je masovne proteste i osude širom sveta i dovela do gužvi na aerodromima u SAD i inostranstvu jer su mnogi putnici blokirani ili vraćeni.

   

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com