Novosti online

„Хаџи продане душе” не дижу буне, већ публику на концертима

Ужице – Ужички рок бенд „Хаџи продане душе” тријумфално се вратио са јубиларне 50. Гитаријаде из Зајечара: освојили су прво место у такмичењу демо бендова из Србије и окружења. Почели су од квалификација и победили, у полуфиналу Гитаријаде били међу најбољима, а заблистали на финалном такмичењу чувене рок манифестације и победници постали.

– Свима сам причао да смо најбољи бенд свих времена, а сада имамо и написмено – каже, онако ерски, један од четири „Хаџи продане душе” басиста Милан Јевтовић.

С њим у бенду су и Војислав Лазић (вокал и гитара), Владимир Радовић (гитара) и Стефан Недељковић (бубњеви). Још су на ловорикама ненаданог тријумфа, а као озбиљни људи – сви факултетски образовани (два правника, један завршио ФОН, један Факултет за културу и медије), тројица су запослени – знају да успех никад није случајност.

У школи се учило да се некад давно гласовити бунџија Хаџи Продан Глигоријевић дизао против турског терора, а сад ови рокери под именом сличним његовом подижу публику на рок наступима.

– Не знам да ли смо хтели неку буну у рокенролу, али кад смо оснивали бенд 2009, са жељом да добро свирамо и будемо посебни, неко се случајно сетио овог имена као доброг штоса и настале су „Хаџи продане душе”. Било је то у Београду на почетку наших студија. Ми Ужичани смо у главном граду студирали, па смо те године увек били између две базе, наступа у Београду и Ужицу. Наше опредељење је „гаражни рок”, рокенрол са тврђим звуцима гитаре. Музика је наша страст, жеља да оставимо какав печат у времену – прича двометраш Јевтовић, дипломирани правник који тренутно волонтира у Вишем суду у Ужицу.

Сви чланови групе „Хаџи продане душе” завршили су факултет: двојица правни, један ФОН, један Факултет за културу и медије. Тројица тренутно раде, а дипломирани правник тренутно волонтира у Вишем суду у Ужицу

До сада су снимили седам песама, с текстовима пуним духа, од којих се три могу видети на „Јутјубу”. Без обзира на име, своје душе не продају, до карактера држе. Мада искусни, немају албум и тако су, као демо бенд, задовољили услов за наступ на Гитаријади. Свирали су још 2011. на Бирфесту у Београду, два пута на Демофесту у Бањалуци, недавно на Биргардену, небројено пута у Ужицу и околини. И онда су пожелели да се и они опробају на јубиларној Гитаријади.

– Али на квалификационо надметање демо бендова за тај фестивал, одржано у Ужицу, нико од нас због обавеза није могао да дође. Ипак, одлучили смо да пробамо четири дана касније, ван свог града, и наступили смо на квалификацијама у Ваљеву. Победили смо у већој конкуренцији од ужичке и пласирали се за друго полуфинално вече зајечарске Гитаријаде. Тамо је уместо Владимира ускочио гитариста Иван Кери из Вршца, а решили смо да се коцкамо: уз једну нашу познату песму „Вођа” одсвирали смо и једну потпуно нову „Доктор”, коју нико није чуо – прича Милан Јевтовић.

Коцкање им је успело, ушли су међу шест финалиста (то је успело још једном бенду из Ужица званом „Брат”), а онда у финалу, после одсвиране поменуте две песме, проглашени су за победнике.

– Потајно смо се надали неком успеху, али после тога смо заиста остали затечени. Пре нас су у програму свирали „Јураја хип” и „Love Hunters”, после нас „Кербер”, а међу њима „Хаџи продане душе” победнички на проглашењу. Као прву награду добили смо право да снимимо албум. Ставићемо на њега седам досадашњих песама и урадити неколико нових. Годи нам медијска пажња, верујем да ће ово учинити да се музици убудуће још више посветимо – додаје Јевтовић, док певач Војислав Лазић напомиње:

– Част је било наступити на Гитаријади у престоници рокенрола у Србији, а самим тим што је била јубиларна и конкуренција на њој јака, наша победа је слађа.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh