Gradovi

Hag: Tolimir preminuo prirodnom smrću

HAG – General u penziji Vojske Republike Srpske i haški osuđenik Zdravko Tolimir umro je prirodnom smrću u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, saopštio je danas taj sud.

U saopštenju tribunala navodi se da su autopsiju sprovele holandske vlasti u skladu sa standardnim procedurama prema nacionalnom zakonu Holandije.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ranije danas rekao je da je uputio Hašom tribunalu protestnu notu zbog neprimerenog odnosa prema našoj zemlji.

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je Tanjugu da je premijer notu uputio predsedniku Mehanizma Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu Teodoru Meronu.

„Predsednik Vlade Srbiije je, kao sto je ranije izjavio, danas poslao protestnu notu, u kojoj je izrazio protest zbog poslednjih dešavanja vezanih za postupke Haškog tribunala, ali i za smrt okrivljenog, odnosno osuđenog našeg građanina Zdravka Tolimira“, rekao je Selaković.

Tolimir je preminuo 8. februara u zatvorskoj ćeliji pritvorske jedinice Haškog tribunala.

U aprilu prošle godine Tolimir je u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor zbog zločina nad muslimanima iz Srebrenice u leto 1995.

Tolimir je tokom rata bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Tolimir je 2012. osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za žrtve u Srebrenici kao i ubijanje ključnih ljudi bošnjačke zajednice u Žepi – kao bivši pomoćnik Ratka Mladića za obavještajno-bezbednosne poslove u Glavnom štabu VRS-a.

On je uhapšen 31. maja 2007. godine prilikom prelaska granice između Srbije i Republike Srpske, a u pritvor Haškog tribunala prebačen je 1. juna 2007. godine.

Foto Tanjug, Lj. Janković/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh