Gradovi

Hag traži izveštaj o sprovođenju naloga za hapšenje radikala

HAG – Haški tribunal izdao je nalog srpskim vlastima da mu šalju mesečni izveštaj o sprovođenju naloga za hapšenje članova Srpske radikalne stranke Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje suda.

Jojić, Ostojić i Radeta su, kako sud podseća, optuženi za nepoštovanje suda zato što su pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na svedoke u slučaju protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Sudsko veće podseća da je optužnica protiv njih podignuta 30. oktobra 2012. godine, a da su nalozi za hapšenje i predaju izdati 19. januara 2015. godine.

U odluci suda dostavljenoj medijima navodi se da Srbija do danas nije sprovela naloge za hapšenje, a da je sudsko veće našlo da su objašnjenja koja su za to data nemeritorna.

„S obzirom da Srbija ima zakonsku obavezu da sprovede naloge za hapšenje bez odlaganja. Haški sud nalaze Srbiji da podnosi mesečne izveštaje sudskom veću o naporima da se optuženi uhapse“, navodi se u odluci suda koju je potpisao predsedavajući sudija Alfons Ori.

Prvi takav izveštaj srpske vlasti treba da dostave 1. februara.

Lider SRS Vojislav Šešelj optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine od 1991. godine do 1993. a privremeno je iz zdravstvenih razloga pušten na slobodu dok čeka presudu.

Foto Tanjug, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh