Gradovi

Haićani protestovali zbog odlaganja izbora

PORT O PRENS – Više hiljada demonstranata izašlo je na ulice prestonice Haitija, Port o Prensa, zahtevajući ostavku odlazećeg predsednika Mišela Martelija, nakon što su odloženi izbori za njegovog naslednika, javljaju danas lokalni mediji.

Izborni savet Haitija je zbog „očitih bezbednosnih rizika“ otkazao za danas zakazane izbore samo 48 sati pre nego što je trebalo da budu otvorena birališta, prenela je agencija AFP.

Veliki broj ljudi se sinoć okupio u Port o Prensu da bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog odlaganja izbora, pri čemu su neki palili gume, a drugi provalili u prodavnicu u blizini predsedničke palate, što je navelo pripadnike obezbeđenja da pucaju u vazduh.

Osim toga, demonstranti su bacali kamenice na policajce, koji su odgovorili vodenim topovima, pri čemu je voda bila pomešana sa nadražajnim sredstvom.

Mnogi glasači smatraju da je u prvom krugu predsedničkih izbora, održanoj u oktobru, počinjena prevara da bi Žovenel Moiz, kojeg je Marteli lično izabrao za svog naslednika, dobio najviše glasova.

Moiz je tada dobio 32,76 odsto glasova prema 25,29 odsto, koliko je dobio lider opozicije Žid Selestin. Drugi krug je bio zakazan za 27. decembra, ali je otkazan i pomeren zbog optužbi o krađi.

Učesnici protesta, koji su započeli u novembru ali se njihova učestalost u poslednje vreme intenzivirala, odbijaju ideju da Moiz uopšte treba da učestvuje na izborima.

„Nismo glasali da živimo u banana državi, nećemo da jedemo tu bananu“, glasi jedan od najpoznatijih slogana protesta, koji se odnosi na činjenicu da Maiz poseduje preduzeće za izvoz banana.

Preview

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Slide

Više hiljada demonstranata izašlo je na ulice prestonice Haitija, Port o Prensa, zahtevajući ostavku odlazećeg predsednika Mišela Martelija, nakon što su odloženi izbori za njegovog naslednika, javljaju danas lokalni mediji. AP foto – Dieu Nalio Chery

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh