Gradovi

Hamond: Putin bi mogao da okonča rat telefonskim pozivom

LONDON – Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da okonča građanski rat u Siriji telefonskim pozivom, izjavio je šef britanske diplomatije Filip Hamond.

Gostujući u emisiji „Endrju Mar šou“ Hamond je rekao da odlazak ili ostanak sirijskog predsednika Bašara al-Asada na vlasti „naposletku zavisi od toga da li su Rusi spremni da iskoriste svoj uticaj da ga sklone“.

„Postoji jedan čovek na ovoj planeti koji može da okonča građanski rat u Siriji telefonskim pozivom, a to je gospodin Putin“, rekao je Hamond, preneo je „Independent“.

Šef britanske diplomatije je kazao da postoji oko 150.000 boraca umerene opozicije u Siriji, koji su pogođeni ruskim bombardovanjem.

„Rusi su pokrenuli nemilosrdne vazdušne napade, ubrzano povećavajući njihov intenzitet u proteklih nekoliko sedmica i to je primoralo njih (sirijske opozicione snage) da napuste neke od položaja koje kontrolišu“, naveo je Hamond.

„Važna stvar, međutim, jeste da sirijski režim nema borce, nema snagu i organizaciju da preuzme kontrolu nad tim područjima. Tako da je to pomalo pat pozicija“, istakao je on.

Šef britanske diplomatije je pozvao Rusiju da prestane sa vazdušnim udarima u Siriji koji se sastoje od „taktike upotrebe tepih bombi“ i „proizvoljnog bombardovanja civilnih područja“.

„Zahtevamo da Rusi ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i svoje obaveze iz rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koje su potpisali“, dodao je Hamond.

Niklas Halle’n/Pool via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh