Gradovi

Hamond: Putin podriva napore za okončanje sukoba u Siriji

AMAN – Ruski predsednik Vladimir Putin podriva međunarodne napore za okončanje rata u Siriji tako što bombarduje protivnike Islamske države u pokušaju da ojača poziciju Bašara Asada, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond.

Hamond je kritikovao Putina što je neiskreno podržavao politički proces za okončanje građanskog rata, dok je istovremeno bombardovao protivnike Asada za koje se Zapad nada da bi mogli da imaju značajnu ulogu u Siriji posle odlaska sirijskog predsednika s vlasti.

U intervjuu Rojtersu, Hamond je rekao da ima osećaj da „sve što radimo Rusi podrivaju“.

„Rusi kažu hajde da razgovaramo i onda razgovaraju, razgovaraju i razgovaraju. Problem s Rusima je što, dok razgovaraju, oni bombarduju i podržavaju Asada“, kazao je Hamond, koji je intervjuu dao u izbegličkom kampu Zatari u Jordanu, na oko 10 kilometara južno od granice sa Sirijom.

Rusija navodi da su na meti napada njenih vazduhoplovnih snaga ekstremisti u Siriji, a ne samo Islamska država, a ruski zvaničnici ističu da se Zapad igra sa vatrom pokušavajući da svrgne Asada, navela je britanska agencija.

Rusko Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da su protekle nedelje njene vazduhoplovne snage izvele 468 udara u Siriji i da je pogođeno više od 1.300 meta terorista.

Pobunjenici i stanovnici, međutim, tvrde da u tim napadima ginu civili.

Hamond smatra da je zbog ruske intervencije došlo do nazadovanja u međunarodnim naporima da se pronađe političko rešenje za krizu.

Posledica te intervencije je jačanje Islamske države, istakao je Hamond.

„Rusi kažu da žele da unište Islamsku državu, ali oni je ne bombarduju, već bombarduju umerenu opoziciju“, kazao je Hamond.

Prema njegovim rečima, teško je raspoznati da li se podrška Kremlja Asadu menja, jer je Putina „teško pročitati“.

„Ono što sam naučio gledajući Putina, nekada kao ministar odbrane i sada kao šef diplomatije, jeste da je nebitno koliko gledate jer ništa ne možete da vidite – potpuno neobjašnjivo“, rekao je Hamond.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh