• Gradovi

  Han: Podrška poslanika integracijama jak element za EU

  BEOGRAD – Komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je danas da je apsolutna podrška narodnih poslanika evropskim integracijama jak element za partnere u Evropskoj uniji i dokaz da postoji jak interes i poverenje u srpsku elitu, kad je u pitanju proširenje EU.

  Han, koji se sastao se sa predsednicima poslaničkih grupa Narodne skupštine nakon obraćanja narodnim poslanicima na Petoj posebnoj sednici, naveo je da veruje da će vrlo brzo, po otvaranju pregovaračkih poglavlja 35 i 32, biti otvorena i poglavlja 23 i 24.

  „Ulazak u Evropsku uniju biće prateći rezultat. Ceo proces pregovora doneće valiku korist pre svega građanima Srbije, kroz reforme, modernizaciju i razvoj. Građani treba da razumeju da reforme mogu da budu bolne, ali ih treba posmatrati kroz dugoročne efekte“, rekao je Han.

  U ime poslaničke grupe Srpske napredne stranke komesaru Hanu obratio se predsednik Poslaničke grupe Zoran Babić, najpre rečima zahvalnosti za pomoć koju je EU uputila Srbiji tokom prošlogodišnjih poplava, kao i na tome što će na Međuvladinoj konferenciji u Briselu biti otvorena prva pregovaračka poglavlja u okviru pristupnih pregovora Srbije Evropskoj uniji.

  Predsednik poslaničke grupe Boris Tadić – Socijaldemokratska stranka, Zajedno za Srbiju, Zeleni Srbije, Marko Đurišić smatra da je u protekle dve godine moglo više da se uradi tokom procesa evropskih integracija, ali i da će otvaranje pregovaračkih poglavlja dovesti do boljeg života svih građana Srbije.

  Predsednica Poslanike grupe Demokratske stranke Gordana Čomić izrazila je spremnost da, kako je navela, svi budemo deo zajedničkog napora i omogućimo Vladi da se odnosi između Beograda i Prištine normalizuju.

  Šef Poslaničke grupe Socijalnističke partije Srbije Đorđe Milićević takođe je otvaranje pregovaračkih poglavlja protumačio kao jasan signal podrške refomskom procesu koji sprovodi Vlada.

  Elvira Kovač, u ime Poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara, ukazala je na značaj otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24 i istakla da je Radna grupa za izradu posebnog akcionog plana za nacionalne manjine vredno radila i da su rezultati zadovoljavajući.

  O značaju otvaranja poglavlja koji se odnose na nacionalne manjine govorio je i šef Poslaničke grupa SDA Sandžaka – PDD Sulejman Ugnjanin, iako je imao određene zamerke na rad Radne grupe za izradu posebnog akcionog plana za nacionalne manjine, koju je pozvao na konstruktivniju saradnju.

  Bojan Kostreš iz Lige socijaldemokrata Vojvodine poručio je da je bogatstvo različitost prednost koju svaka zemlja treba da neguje, i da jačanjem Vojvodine jača cela Srbije.

  Zadovoljstvo zbog usvajanja Briselskog sporazuma, ali i zabrinutost zbog njegovog nepoštovanja od strane Prištine, izrazila je, u ime Nove Srbije Dubravka Filipovski i uputila je molbu komesaru Hanu da uloži dodatne napore kako bi Priština poštovala Briselski sporazum, pogotovo kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština.

  O značaju pridruživanje Srbije zajednici evropskih zemalja govorili su šef Poslaničke grupa Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović, Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije i Aleksandar Jugović u ima Poslaničke grupe Srpskog pokreta obnove – Demohrišćanske stranke Srbije.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com