Regioni

HAN: Pred Makedonijom izazovi, izbori što pre

„Ja mislim da je važno da izbori budu održani po standardima kako bi se ponovo uspostavio kredibilitet u zemlji, a to je važno da bi se zemlje članice EU ubedile da otvore početak pregovora“, rekao je Han.

Evropska komisija je svoju preporuku o početku pregovora sa Makedonijom uslovila primenom reformskog paketa i održavanjem izbora u aprilu, kako je ranije dogovoreno. Prema Pržinskom dogovoru četiri partije iz juna prošle godine vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji, s ciljem prevazilaženja višemesečne političke krize, trebalo je da budu održani 24. aprila.

U petak, međutim, nije postignut konsenzus četiri najuticajnije makedonske partije. Kancelarija evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana potvrdila je juče da predstavnici četiri najuticajnije makedonske partije danas treba da izveste Brisel kog datuma će biti održani prevremeni parlamentarni izbori, s obzirom na to da u petak nije postignut konsenzus o tom pitanju.

Han je novinarima u Briselu, pred početak saveta za spoljne poslove EU kazao i da je pred Makedonijom puno izazova kao što su migraciona kriza, ekonomska situacija i nezaposlenosti.

„Ima mnogo pitanja koja zahtevaju punu pažnju vlade, ali i opozicije i parlamenta zbog toga sam apelovao na makedonske stranke da se slože oko datuma izbora kao bi se što pre posvetili izazovima koji stoje pred zemljom“, rekao je komesar.

On je istakao da demokratija podrazumeva postizanje kompromisa rekavši da političke elite, ali i građani na Balkanu treba da nauče da dogovor ne znači pobednike i gubitnike, već saradnju i pronalaženje prihvatljivog rešenja.

„U prirodi demokratije je da pronađe kompromis – dobar, a ne loš dogovor“, zaključio je Han.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Autor: Tanjug

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh